Möte i Kuwait om usla arbetsförhållanden

Filippinerna skickar en delegation till Kuwait för att diskutera missförhållanden för filippinska gästarbetare i landet.

ANNONS
|

Bland annat kommer Filippinerna att ställa krav på att anställda får behålla mobiltelefoner och pass, som i dag kan konfiskeras av arbetsgivare.

Förra veckan meddelade Filippinernas president Rodrigo Duterte ett förbud mot utresor till Kuwait. Beslutet togs sedan en filippinsk kvinna som jobbade som hembiträde hittades död i en frys i Kuwait. Duterte anklagar Kuwait för att tvinga gästarbetarna att jobba 21 timmar i sträck och kvinnor regelbundet våldtas.

Omkring 250000 filippinska medborgare arbetar i Kuwait, många av dem som hembiträden. I Gulfregionen beräknas totalt två miljoner filippinier arbeta.

Förutom Kuwait kommer Qatar och Saudiarabien besökas, med krav på skydd för gästarbetarna.

ANNONS

- Vi är rädda att till följd av presidentens beslut att stoppa resor, så kan det påverka våra filippinska gästarbetare i Kuwait, säger tjänstemannen Ciriaco Lagunzad, som leder delegationen.

TT-AFP

Fakta: Filippinska gästarbetare

Enligt filippinska regeringen arbetar 250000 filippinska medborgare i Kuwait, många som hembiträden. Totalt arbetar fler än två miljoner filippinier utomlands vilka tillsammans skickar mer än motsvarande 16 miljarder kronor till hemlandet.

Flera dödsfall bland filippinska arbetare har ansträngt relationerna mellan länderna, inte minst sedan en kvinna hittades död i en frysbox i en övergiven lägenhet i Kuwait tidigare i februari

ANNONS