Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron samlar världens ledare i Paris för att högtidlighålla 100-årsdagen av första världskrigets slut – men också fundera över förbrödring och samarbete.

Macron varnar för "nationalistisk spetälska"

Minns vad som hänt – men ta också lärdom. Frankrikes president Emmanuel Macron varnar för likheterna mellan då och nu när han bjuder till högtidlig 100-årsdag av första världskrigets slut. En överdriven jämförelse, tycker kritikerna.

I fyra år, tre månader och två veckor small skotten över första världskrigets slagfält och skyttegravar. När till sist vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 hade minst nio miljoner unga män, fäder, bröder och kusiner stupat.

Där skyttegravarna låg ligger nu gravkors, monument och kyrkogårdar på rad, som en ständig påminnelse om vad krig verkligen innebär.

- Vi minns hjältarna som förlorade sina liv i skyttegravarnas fasa. När solen går ned över 100 år av hågkomst kommer vi aldrig att glömma deras uppoffringar, sade Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt Reuters när hon på fredagen besökte Belgien och Frankrike för att hedra de döda.

Merkel håller tal

När Frankrikes president Emmanuel Macron på söndag bjuder in till högtidlighållande av krigsslutet ligger inte fokus på segerfirande eller militära stordåd. I stället är det främst offren och uppoffringarna som ska hedras.

Macron vill poängtera förbrödring och fredsarbete och låter därför den gamla världskrigsfienden Tysklands förbundskansler Angela Merkel hålla invigningstalet av det fredsforum i Paris som är tänkt att bli en årlig tradition.

Inför hundraårsdagen har Macron betonat vikten av internationellt samarbete.

- Europa står inför risken att brytas upp av den nationalistiska spetälskan och knuffas runt av utländska makter. Jag slås av likheterna mellan i dag och mellankrigstiden, säger han till Ouest-France.

- I ett Europa som splittras av rädsla, nationalismens återkomst och följderna av en ekonomisk kris kan man nästan steg för steg se allt som skedde mellan första världskriget och börskraschen 1929.

Pappa dog i kriget

Somliga håller med.

- Pappa slogs i det första världskriget och när jag var tre år blev han ett av de första offren i det andra, berättar 82-årige Robert Munier för belgiska tidningen Le Soir när Macron besöker det gamla slagfältet i Verdun.

- Jag vill säga åt Macron att hålla ut. Om Europa har han rätt. Freden är skör.

Andra tycker att presidenten överdriver.

- Jämförelsen mellan gårdagens och dagens populister har sina begränsningar. Orbán och Kaczynski (Ungerns premiärminister och det polska regeringspartiets ledare) är nationalister – men är de också krigshetsare? I kampen mot extremhögern tjänar man inget på att stigmatisera eller förolämpa motståndarna, säger statsvetaren Pascal Perrineau till Le Soir.

Inget för Trump

Bland de närvarande statsledarna vid Okände soldatens grav i Paris på söndag finns USA:s president Donald Trump. Han tänker dock inte vara med vid Macrons fredsforum.

Lika bra det, tycker Justin Vaisse från arrangörsstaben.

- Forumets mål är att visa att det finns många krafter inom det internationella samfundet – stater, icke-statliga organisationer, stiftelser, intellektuella och företag – som anser att vi behöver en regelbaserad, öppen och multilateral värld. Då spelar det ingen roll om de som inte tror på det multilaterala inte är här, säger Vaisse till nyhetsbyrån AFP.