Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan inför sitt möte i Paris i början av januari.

Macron varnar Turkiet om Syrieninsats

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar Turkiet för att utvidga sin militärinsats mot kurdiskhållna områden i Syrien till en regelrätt invasion.

- Om insatsen utvecklas till mer än att bekämpa ett potentiellt terrorhot vid den turkiska gränsen och visar sig vara en invasionsinsats skulle vi ha stora problem med det, säger Macron i en intervju med den franska tidningen Le Figaro.

Turkiets offensiv mot den syrisk-kurdiska milisen YPG i den nordvästliga enklaven Afrin, som inleddes den 20 januari, har tärt på relationerna med landets Nato-allierade. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat att utvidga insatsen till fler områden i norra Syrien.

Påståenden om att Turkiet skulle ha andra motiv än att tvinga bort YPG från gränsen är fullständigt felaktiga, svarar den turkiske premiärministern Binali Yildirim efter Macrons utspel.

Flera hundra människor, däribland civila, har dödats under insatsen i Afrin, uppger samtidigt Rysslands utrikesdepartement enligt nyhetsbyrån Interfax.