Malala kom hem i militärhelikopter

Nobelpristagaren Malala Yousafzai är tillbaka i sin hemstad Mingora i Swatdalen för första gången sedan mordförsöket för fem år sedan. Hon flögs dit med militärhelikopter och stort säkerhetspådrag.

ANNONS
|

Hennes mor och far och två bröder gjorde henne sällskap när hon träffade vänner och släktingar. Hon såg enligt AFP:s reporter på plats glad ut när hon anlände till Swatkadetternas skola Gulibagh för att hålla tal – en pojkskola, trots att hela hennes aktivism och berömmelse gäller rätt till skolgång för flickor.

Den unga utbildningsaktivisten är i Pakistan för första gången sedan hon som tonåring blev skjuten i huvudet i en skolbuss. Hon överlevde mirakulöst tack vare snabb behandling. Två år efter attentatet, vid bara 17 års ålder, tilldelades hon Nobels fredspris. Hon läser nu som 20-åring vid Oxforduniversitetet.

Inför hennes besök var det många som firade i Mingora. Barkat Ali, 66, sade till Reuters att han är lika stolt över hennes kamp som över att han själv vägrade lämna över sin son när talibanerna krävde nya stridande för tio år sedan.

ANNONS

- Då var det många gamla analfabeter som inte lät sina flickor gå i skolan. Nu är folk mer förnuftiga. De låter döttrarna utbilda sig.

En annan stadsbo, Mohammad Nisa Khan, är kritisk mot den uppmärksamhet som Malala Yousafzai får:

- Det var vi som konfronterade talibanerna. Mina fyra farbröder och två kusiner blev ihjälslagna av talibanerna i Matta. Men ingen har frågat om mig!

TT-AFP, Reuters

Fakta: Malala Yousafzai och Pakistans skolväsen

Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon blev känd när hon för BBC:s räkning under pseudonym bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister.

Hennes natursköna hemtrakter i Swatdalen erövrades av talibaner år 2007. Regeringsarmén slog dem tillbaka efter två år – men terrorn fortsatte till och från.

Den 9 oktober 2012, när hon var på väg hem med skolbussen, gick en taliban ombord och frågade "Vem är Malala?" Han sköt henne i huvudet.

Hon flögs till Storbritannien för specialistvård och stannade där för rehabilitering – och är nu Oxfordstudent.

Pakistan har tioårig skolplikt sedan 2010, men har enligt Unicef stort bortfall av elever. Även om själva undervisningen är gratis, har många familjer inte råd med skoluniformer och läromedel. Staten satsar mest på högre utbildning – dit vanligen bara de rika når.

Dåliga läroplaner samt koranskolors utbredning har bidragit till utbredningen av islamisk fundamentalism.

Källa: TT, Landguiden

ANNONS