Den tidigare försvarsministern och översten Ba N'Daou (höger) är president i Malis övergångsstyre. Här sitter han sida vid sida med militärjuntans ledare Assimi Goita, som är hans vice. Arkivbild.
Den tidigare försvarsministern och översten Ba N'Daou (höger) är president i Malis övergångsstyre. Här sitter han sida vid sida med militärjuntans ledare Assimi Goita, som är hans vice. Arkivbild. Bild: AP/TT

Malis militärjunta upplöst på pappret

ANNONS

Militärjuntan som störtade den tidigare regeringen i Mali har upplösts, åtminstone i formell mening.

Juntan tvingade bort den dåvarande presidenten Ibrahim Boubacar Keita i en statskupp den 18 augusti förra året och styrde landet en kort period. Makten lämnades över till en civil interimsregering, men de militära kuppmakarna har fortsatt stort inflytande – både i regeringen och i den nyinstiftade lagstiftande församlingen.

Juntaledaren Assimi Goita är till exempel vice interimspresident, bakom den tidigare översten Ba N'Daou som installerats som tillfällig president.

Den militära gruppen, vars franska namn gör gällande att den verkar för folkets räddning, har formellt upplösts enligt ett regeringsbeslut som AFP har tagit del av.

ANNONS

Många av de rörelser som protesterade mot den tidigare presidenten Keita har tagit avstånd även från det nya interimsstyret, som man beskrivit som en förklädd militärregim.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS