Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

En man beväpnad med pilbåge gick under onsdagskvällen till attack i Kongsberg utanför Oslo. Fem personer dog och tre skadades innan den 37-årige misstänkte gärningsmannen Espen Andersen Bråthen kunde gripas av polis.
Vid 13-tiden meddelade den norska säkerhetspolisen att attacken bedöms vara ett terrordåd.

Fyra kvinnor och en man har dött efter att en man beväpnad med pilbåge gått till attack mot människor i norska Kongsberg under onsdagskvällen. Samtliga offer är mellan 50 och 70 år gamla och deras anhöriga är underrättade. Polisen har bekräftat att samtliga fem dödsoffer har en koppling till närområdet.

Utöver de fyra som dött, skadades tre personer i dådet, varav en visade sig vara en polis som inte var i tjänst och som hade skjutits i ryggen.

– Det är ingen av dem som är kritiskt skadad, säger polismästaren.

Här kan du se presskonferensen som polisen höll under torsdagsmorgonen:

Stor insats efter larm om pilbågsman

Klockan var 18.12 på onsdagen när norsk polis larmades om händelserna i orten Kongsberg, cirka åtta mil väster om Oslo. Polisdistriktet meddelade strax därefter att en insats pågick och att någon hade skjutit mot flera personer med pil och båge. Senare framkom information om att gärningsmannen använt sig av flera vapen.

”Allmänheten uppmanas att stanna inomhus. Polisen har inte kontroll över personen. Inte tillgängliga för media just nu”, skrev polisen på Twitter.

Militär och bombgrupp kallades in

Uniformerad militär och beväpnad polis genomförde en stor insats i centrala Kongsberg. Omkring tio ambulanser, flera ambulanshelikoptrar, militärpolis och bombgruppen kallades in tillsammans med den norska säkerhetstjänsten. Skadade fördes till sjukhus, och både Drammens sjukhus och Oslo universitetssjukhus gick upp i beredskap, rapporterade norska TV2.

Här kan du se GP:s livesändning efter händelsen:

NRK skriver att gärningsmannen ska ha rört sig över ett stort område i Kongsberg centrum, och enligt vittnen ska den misstänkte mannen bland annat ha gått in i en matbutik och skjutit mot flera människor, rapporterar lokaltidningen Laagendalsposten.

Flera norska medier, bland annat NRK, avslöjade under torsdagseftermiddagen att den misstänkte gärningsmannen heter Espen Andersen Bråthen.

Rörde sig över stora ytor – och sköt mot poliser

I ett tidigt skede av insatsen kom polisen i kontakt med den misstänkte, men när han avfyrade pilar tvingades man backa. Då ska den pilbågsbeväpnade mannen ha lyckats fly platsen. Enligt polisen inträffade detta innan gärningsmannen angrep de personer som senare dog i attacken.

– Utifrån det vi vet nu framstår det som ganska sannolikt att någon, troligtvis alla, är dödade efter att polisen var i kontakt med gärningsmannen första gången klockan 18.18, säger polismästaren Ole Bredrup Sæverud.

Greps efter polisens varningsskott

Klockan 18.47 kunde polisen kunde gripa mannen efter att ha avfyrat varningsskott. Man sökte därför inte aktivt efter flera gärningsmän efter gripandet.

– Vi känner oss i dag ganska trygga med att gärningsmannen var ensam, säger Ole Bredrup Sæverud.

Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som Espen Andersen Bråthen.
Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som Espen Andersen Bråthen.

Polisen gav inledningsvis knapphändiga uppgifter om den misstänkte gärningsmannen, men gick sedan ut med att det rör sig om en 37-åring man som är dansk medborgare och bor i Kongsberg.

"Polisen bekräftar denna information om den gripne eftersom det florerar många rykten i sociala medier om möjliga gärningspersoner som inte kan knytas till de allvarliga händelserna", skrev polisen i ett uttalande.

Har erkänt omständigheterna kring attacken

Mannen kom under torsdagsmorgonen att erkänna omständigheterna kring attacken.

– Han förklarar sig i detalj och samarbetar väl med polisen, säger advokat Fredrik Neumann till norska TV 2.

Han har utsetts till mannens försvarare och förklarar att det nu följer ytterligare utredningar och att han väntar sig fler förhör med mannen.

”För tidigt att säga något om motivet”

Enligt NRK genomförde polisen tekniska utredningar vid flera brottsplatser under natten. Polisen har tittat på flera möjliga motiv, och lyfte bland annat potentiell terror och religiös radikalisering under presskonferensen på torsdagsförmiddagen.

– Det är naturligt att gå tillbaka och titta på vilken information vi har om vederbörande sedan tidigare, och då ser vi att det har funnits en oro kring radikalisering, säger Ole Bredrup Sæverud.

Polisen avslöjade då inga detaljer om vilka uppgifter man utreder i förhållande till den misstänkte mannen, men enligt polismästaren ska han ha konverterat till islam.

Säkerhetspolisen: ”Framstår som ett terrordåd”

Vid 13-tiden meddelade den norska säkerhetspolisen, PST, att attacken bedöms vara ett terrordåd.

”Händelserna i Kongsberg framstår för närvarande som ett terrordåd, men utredningen, som leds av Sydöstra polisdistriktet, kommer att klargöra mer detaljerat vad incidenterna motiverades av”, uppgav säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

PST meddelade också att den misstänkte gärningsmannen är känd av myndigheten sedan tidigare.

Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps
Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps

Kartlägger den misstänktes sociala medier

Under ytterligare en presskonferens på torsdagseftermiddagen meddelade polisen att man gör tillslag mot adresser och kartlägger bevis samt material på sociala medier med koppling till den misstänkte gärningsmannen Espen Andersen Bråthen.

– Vi tittar på allt som kan vara av intresse, sade åklagaren Ann Iren Svane Mathiassen.

Hon ville dock inte gå in närmare på vad mannen har angett för eventuella motiv under förhören.

– Men han har gett en förklaring till vad han har tänkt.

Det finns i nuläget inget som tyder på att gärningsmannen ska ha valt ut sina offer efter något särskilt mönster, enligt Ann Iren Svane Mathiassen.

Offren hittades döda både inomhus i bostäder och utomhus i staden, uppger åklagaren för flera lokala medier.

GP på plats i Kongsberg natten efter attacken

Strax före klockan 03 under natten mot torsdagen anlände GP:s reporter och fotograf till centrala Kongsberg.

– Det enda man kan säga om platsen just nu är att det är en liten sovande stad och att större delar av området är avspärrat efter händelsen, säger GP:s reporter som befinner sig på plats.

Här kan du se presskonferensen under torsdagskvällen:

Solberg: ”Mycket vi inte vet”

Under onsdagskvällen kommenterade den avgående statsministern Erna Solberg händelsen under en presskonferens. Hon poängterade också vikten av inte spekulera kring händelsen i ett sådant tidigt skede.

– Det är viktigt att betona att det är mycket vi inte vet. Våra tankar går till dem som drabbats av detta och deras nära och kära, sade statsministern under presskonferensen.

Även Stefan Löfven reagerade på attacken.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skrev statsministern på Twitter efter händelsen.

GP:s fotograf Jenny Ingemarsson och reporter Markus Botsjö på plats i Kongsberg. Bild: Jenny Ingemarsson
GP:s fotograf Jenny Ingemarsson och reporter Markus Botsjö på plats i Kongsberg. Bild: Jenny Ingemarsson