Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paul Manafort, Donald Trumps tidigare kampanjchef. Arkivbild.

Manafort nekar till att ha träffat Assange

Under tiden han var en nyckelfigur i Donald Trumps försök att bli USA:s president hade Paul Manafort överläggningar med Wikileaksgrundaren Julian Assange, uppger källor för brittiska The Guardian. Men Manafort nekar till att ha träffat Assange.

Enligt uppgifter till tidningen hade Manafort och Assange möten på Ecuadors ambassad i London, dit Assange flytt för att undgå lagföring för misstänkta sexualbrott, under 2013, 2015 och våren 2016.

Manafort var tidigare Trumps kampanjchef, och vid tiden för det sista mötet var han djupt indragen i den blivande presidentens försök att nå Vita huset.

Det är oklart vad Manafort ville tala med Assange om, men det sista påstådda mötet kan intressera den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder eventuella kontakter mellan den republikanska Trumpkampanjen och ryska företrädare.

"Träffades under valrörelsen"

En källa uppger att Manafort och Assange träffades i mars 2016. Under valrörelsen publicerade Wikileaks sedan komprometterande dokument som stulits från Demokraternas servrar.

Amerikansk underrättelsetjänst anklagar Ryssland för stölden och Wikileaks för att ha agerat i medveten maskopi med Ryssland för att motarbeta Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Tillbakavisar uppgifterna

Manaforts advokater vill inte svara på The Guardians frågor. Men han själv tillbakavisar tidningens uppgifter via en talesperson, skriver nyhetsbyrån Reuters.

“Den här historien är fullständigt falsk och medvetet ärekränkande. Jag har aldrig träffat Julian Assange eller någon med anknytning till honom", säger Manafort enligt talespersonen och tillägger att han överväger rättsliga åtgärder mot The Guardian.

Paul Manafort är ett av huvudvittnena i Muellers utredning och i september gjorde han en uppgörelse med åklagaren om att samarbeta.