Finlands premiärminister Sanna Marin försvarar sig på en pressträff i Helsingfors.
Finlands premiärminister Sanna Marin försvarar sig på en pressträff i Helsingfors. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva/AP/TT

Marin: Jag var kapabel att hantera en kris

Finlands statsminister Sanna Marin har tagit ett drogtest, säger hon på en presskonferens efter de uppmärksammade festvideorna. Marin försvarar sig mot kritik om att hon inte skulle varit handlingskapabel vid en eventuell säkerhetskris.

ANNONS

De uppmärksammade filmklippen på Marin har de senaste dagarna spridits i både sociala medier och internationell press. I videor syns statsministern i lördags dansa och festa i en privat bostad tillsammans med sina vänner – många av dem finländska kändisar.

Enligt finländska medier ska någon i videon ha ropat "mjölgänget", vilket skulle syfta på droger. Efter det har både oppositions- och regeringspartier kommit med krav på att Marin bör drogtesta sig – något som statsministern bekräftar att hon har gått med på.

Resultatet väntas om cirka en vecka.

"Orimliga" anklagelser

– Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättsskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, säger Marin på en presskonferens.

ANNONS

Marin kallar anklagelserna allvarliga och nekar till att ha använt droger. Hon säger att att hon inte heller sett att droger har använts av någon annan vid något av tillfällena.

Efter det att festvideorna spridits har statsministerns handlingsberedskap ifrågasatts, allt medan Ryssland för krig mot Ukraina och Finland har ansökt om Natomedlemskap med en ökad hotbild från grannen i öst som följd.

Även det faktum att komprometterande inspelningar på statsministern kan användas i utpressningssyfte har väckt kritik.

Marin hävdar dock bestämt på pressmötet att inget kunnat hända som inte hon varit kapabel att hantera. Hon hänvisar till att information om möjliga säkerhetskriser alltid finns i förväg.

– Vår gränsbevakning ser om Ryssland närmar sig vår gräns, säger Marin och fortsätter:

– Hade minsta misstanke funnits hade jag inte gått någonstans. Men jag ansåg det vara okej att tillbringa kvällen med mina vänner.

Nya uppgifter

Under fredagen kom uppgifter ut om att Marin under festtillfället inte varit på semester, utan i tjänst. Men enligt statsministern var hon tillgänglig hela tiden, något hon är även under hennes semesterdagar.

– Statsrådet är alltid funktionsdugligt. Vi har inga möten som tillkallas mitt i natten. De sker dagtid. Om man vill nå mig så går det. Jag anser att min funktionsduglighet var bra, säger hon och påpekar att hon önskar att samtalsämnet mer handlade om politik än om en privat festvideo.

ANNONS

– Jag hoppas att det år 2022 ska vara accepterat att även beslutsfattare dansar, sjunger och är på fest. Jag har inte önskat att några bilder ska spridas, men det är upp till väljarna vad man anser om det.

Vill inte svara

Marin upprepar under pressmötet att hon varit "lätt" berusad och har "gått på egna ben till bilen som väntade" efter festen. Hon vill inte svara på en fråga från pressen om hon med det menar tjänstebil, eller hur säkerheten kring festen sett ut.

På frågan om hon kunnat agera annorlunda svarar Marin:

– I efterhand har jag tänkt på vad jag kunnat göra för att hindra att videon kom ut. Men jag fortsätter att lita på folk.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS