Massflykt från strider i södra Syrien

Över 160 000 människor har fördrivits under syriska militärens offensiv i sydväst, enligt UNHCR. Civila kläms mellan de stridande parterna och katastrofen kan enligt FN bli i nivå med den i östra Ghouta.

ANNONS
|

Med ryskt stöd har president Bashar al-Assads militär med ryskt understöd bombat och beskjutit Daraaprovinsen i över en vecka.

Tiotusentals civila som vill ta sig bort blir dessutom utpressade. Både regeringssoldater och rebeller kräver pengar för att släppa fram de flyende familjerna, säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein.

Offensiven bryter den vapenvila som USA, Ryssland och Jordanien ställde sig bakom i fjol. Ett av den syriska oppositionens språkrör, Nasr al-Hariri, fördömer "USA:s tystnad" och säger att "bara en ond uppgörelse" kan förklara att Washington inte reagerat.

"Lägger ned vapnen"

Men på fredagskvällen ska rebeller i flera städer i provinsen Daraa, enligt statlig syrisk tv och oppositionella Syriska människorättsobservatoriets (SOHR) källor, ha gått med på att lägga ned vapnen och överlämna kontrollen till regeringsstyrkor om bombningarna avslutas. Enligt SOHR har Ryssland deltagit i förhandlingarna som ska gälla åtta städer.

ANNONS

Ett avtal mellan flera rebellgrupper och den syriska regimen ska också ha enats om en vapenvila, uppger en högt uppsatt regeringskälla i Jordanien, där överenskommelsen ska ha träffats.

Många av offren barn

Vapenvilan har dock inte bekräftats från annat håll, och det syriska och det ryska flyvapnet fortsätter att bomba områden i provinsen enligt flera rapporter. Över 160000 människor har tvingats fly de senaste striderna, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Och den syriska hjälporganisationen UOSSM har över 150 människor dödats och minst 350 skadat sedan den 19 juni. Många av offren uppges vara barn.

Daraa gränsar till Jordanien och de av Israel ockuperade Golanhöjderna – men både Jordanien och Israel har deklarerat att de inte kan ta emot några flyktingar. Jordanien säger att de flyende måste få hjälp inom Syriens gränser, och israelisk tv visar militärvideo där lastpallar sätts av med vad som sägs vara 300 tält och 28 ton mat samt kläder och medicinsk utrustning.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kriget i Syrien

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

För tillfället beräknas över sex miljoner människor vara internflyktingar inne i Syrien medan ytterligare fem miljoner har flytt landet.

ANNONS