Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstrationsmarschen vid dess start, vid kusten i Sunderland i nordöstra England.

Massmarsch i protest mot utdragen brexit

Storbritanniens utdragna skilsmässa från EU ses som ett svek av dem som röstade för ett utträde för tre år sedan. Nu har en två veckor lång protestmarsch inletts för att manifestera missnöjet mot att brexit dröjer.

Marchen tog sin början i Sunderland i nordöstra England under lördagen med runt 100 angelägna brexitförespråkare som tog de första stegen i regnigt väder.

Deras slutdestination är regeringskvarteren i London, rapporterar flera brittiska medier.

Startpunkten är symbolisk eftersom Sunderland var den första staden som röstade ja till att lämna EU i folkomröstningen för snart tre år sedan. Under två veckor kommer den besvikna gruppen att vandra mot huvudstaden.

"Bevittnar ett svek"

- Jag anser att vi bevittnar ett svek. Jag tror att vi bevittnar ett av de sorgligaste kapitlen i vårt lands demokratiska historia, sade Nigel Farage, tidigare ledare för det EU-fientliga partiet Ukip och en av de mest tongivande brexitörerna, som gick tillsammans med demonstranterna under en sträcka.

Bakom marschen står lobbygruppen "Leave means leave" , som länge arbetat för att Storbritannien ska lämna unionen.

En hel del uppmärksamhet har riktats mot själva arrangemanget. I en kritisk kolumn i tidningen Independent beskrivs vandringen som bisarr då det delas ut så kallade "goodie bags" och den ackompanjeras av traditionella engelska frukostar lagade på enbart brittiska produkter.

Historisk inspiration

Marschen engagerar även en yrkesgrupp som ser sig hotad av EU-regler: fiskare. Organisationen "Fishing for leave" bildade redan under fredagen en karavan av båtar i floden Themsen. Med hänvisning till rörelsen Gula västarna i Frankrike bar fiskarna gula gummistövlar under protesten.

Det finns historiska föregångsexempel på protestmarscher från kolstaden Sunderland till London. Den största hölls 1936, efter ett stort missnöje med fattigdom och nedläggningen av ett stort varv.

I närtid har den japanska biljätten Nissan meddelat att den lägger ned stora delar av sin tillverkning i Sunderland, med hänvisning till osäkerheten som brexit medför.