Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både EU-anhängare och EU-motståndare demonstrerar flitigt utanför parlamentet i London inför den fortsatta diskussionen om brexit. Arkivfoto.

May hoppas kunna lösa Irlandsfrågan med EU

Storbritanniens premiärminister Theresa May planerar att återvända till Bryssel för att diskutera den kritiserade reservlösningen för Nordirland – backstop.

Efter att det brittiska parlamentet i förra veckan sade nej till Theresa Mays tilltänkta utträdesavtal med EU höll hon ett anförande i underhuset på måndagen om hur hon tänker gå vidare med brexit.

Hon förklarade att hon inte kunde utesluta en avtalslös brexit eftersom det inte fanns något godkänt alternativ ännu, och att det var osannolikt att EU skulle skjuta upp utträdet ur EU – som definieras i artikel 50 i Lissabonfördraget – utan en plan.

- En avtalslös brexit kommer endast att komma upp på bordet antingen genom att återkalla artikel 50, vilket går emot resultatet av folkomröstningen. Regeringen kommer inte att göra det. Eller genom att ha ett avtal, och det är vad vi försöker uppnå, sade May.

Vill ändra backstop

En nyckelfråga är reservlösningen för Nordirland, kallad backstop, som fått hård kritik och som ska säkerställa att inte gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland. May betonade att hon inte har för avsikt att omförhandla Långfredagsavtalet, det fredsavtal som skrevs 1998 mellan parterna på Nordirland och regeringarna i Storbritannien och Irland.

Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz har föreslagit en begränsning av backstop till fem år för att låsa upp förhandlingarna. Theresa May säger att hon ser fram mot att se förslaget. Men Irlands utrikesminister Simon Coveney är mer avvisande.

- Jag har varit väldigt tydlig med att när det gäller att sätta en tidsgräns på en försäkran, vilket backstop är, så innebär det i praktiken att det inte är någon backstop överhuvudtaget. Jag tror inte att det återspeglar EU:s föresatser angående utträdesavtalet, sade han i Bryssel.

Nå konsensus

May sade också att hon ska konsultera parlamentsledamöter i veckan, däribland från det nordirländska stödpartiet DUP, inför samtalen med EU. Även representanter för fackföreningar, näringsliv och civilsamhället ska konsulteras för att uppnå största möjliga konsensus.

- Och jag kommer att ta slutsatserna i de diskussionerna tillbaka till EU.

Premiärministern lovade också parlamentsledamöterna i underhuset att hålla dem mer underrättade om hur förhandlingarna med Bryssel går. Avsikten är att nå fram till en uppgörelse med EU före utträdet den 29 mars.

- Vi borde lämna med en överenskommelse, sade hon.

May avvisar också en andra folkomröstning om brexit och sade att en sådan kan underminera förtroendet för demokratin i landet.

- Jag tror inte att det finns en majoritet i den här kammaren för att ta en sådan väg, sade hon.