Den brittiska premiärministern Theresa May varnar för att brexit kan dröja länge, om parlamentet inte röstar för hennes avtal. Arkivbild.
Den brittiska premiärministern Theresa May varnar för att brexit kan dröja länge, om parlamentet inte röstar för hennes avtal. Arkivbild.

May varnar för lång fördröjning av brexit

Det brittiska parlamentet bör godta det framförhandlade brexitavtalet vid en tredje omröstning – annars kommer utträdet att försenas en lång tid, varnar premiärminister Theresa May i en intervju med The Sunday Telegraph. Nordirländska DUP ställer ett villkor för att ändra sig.

ANNONS
|

- Om förslaget skulle skickas tillbaka till ruta ett med förhandlingar av ett nytt avtal skulle det innebära en mycket längre förlängning, vilket nästan helt säkert kräver att Storbritannien deltar i valet till EU-parlamentet i maj, säger May.

- Tanken att det brittiska folket ska gå till vallokaler för att välja Europaparlamentariker tre år efter att ha röstat för att lämna EU går knappt att föreställa sig. Det går inte att få en tydligare symbol för parlamentets kollektiva misslyckande.

ANNONS

Efter att ha lidit två enorma nederlag i parlamentet hoppas premiärminister May nu kunna samla stöd till sitt avtal för en ny omröstning de kommande dagarna, vilket enligt henne är tillräckligt för att utträdesdatumet inte ska behöva skjutas fram längre än den sista juni.

Sett till den senaste omröstningen behöver May få 75 parlamentsledamöter att ändra sig. De senaste dagarna har ett antal tidigare skeptiska partikamrater meddelat att de kommer att rösta för avtalet om det blir en tredje omröstning.

Dessutom förs samtal med det nordirländska unionistpartiet DUP, som kan tippa vågskålen ytterligare i Mays riktning. Partiet erbjuder sig att rösta för avtalet – om det får sitta med vid bordet när Storbritannien förhandlar fram handelsavtal efter brexit, säger den vice partiledaren Nigel Dodds till The Sunday Telegraph.

TT-Reuters

Fakta: Utträdesavtalet

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

ANNONS