Folk i de polisbevakade hyreshusen kräver större rörelsefrihet. Deras kvarter är utsatt för ett svårt utbrott av covid-19.
Folk i de polisbevakade hyreshusen kräver större rörelsefrihet. Deras kvarter är utsatt för ett svårt utbrott av covid-19. Bild: Andy Brownbill/AP/TT

Melbourne stängs i minst sex veckor

Melbournes fem miljoner invånare måste nu hålla sig inne i en och en halv månad. Coronasmittan har plötsligt ökat igen i Australiens näst största stad. Delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews beklagar, men säger att "vi kan inte låtsas" att krisen är förbi.

ANNONS

Nära 200 nya sjukfall har konstaterats på ett dygn i Victoria, rapporterar ABC News. Andrews sade att det är för många för att kunna smittspåra. Nästan alla nya fall har inträffat i Melbourne.

– Antalet är ohållbart, sade han enligt AFP.

– Ingen vill vara i detta läge. Jag vet att detta kommer att orsaka enorma skador. Det blir en väldig utmaning, sade han och tillade att alternativet är "tusen och åter tusen nya fall".

Regeln som gäller för hela storstadsområdet från natten till onsdagen är att man bara får lämna hemmet för jobb, motion, sjukvård eller att köpa mat. Skolungdomar måste återgå till distansundervisning, och barer och restauranger får bara sälja för avhämtning.

ANNONS

Fortsatt risk

Utbrottet är det första i större skala sedan april och Australien hade allmänt börjat slappna av lite grann. Nu kom ett tydligt bevis för att coronaviruset är fortsatt hotfullt även efter lyckade insatser.

Av de nära 200 insjuknade på ett dygn i Victoria bor en tredjedel i ett allmännyttigt höghusområde i Melbourne med 3 000 hyresgäster. Där infördes strikt karantän i lördags, vaktat av 500 poliser som hindrat folk att gå ut och in.

Hyresgästerna har rapporterat att matleveranser inte kommer fram och de vädjar till myndigheterna att släppa på restriktionerna och minska den tunga polisbevakningen, rapporterar SBS News.

Delstatsgränsen stängd

För att upprätthålla smittskyddsreglerna bildas en "hård gräns" runt Melbournes storstadsområde. Delstatsregeringen har bett om federal hjälp.

Redan förra veckan isolerades delar av Melbourne från resten av staden. Men nu gäller alltså skarpa restriktioner för hela femmiljonersstaden.

Från midnatt mot onsdag lokal tid är också gränsen stängd mellan Victoria och grannen i norr, New South Wales. Det är första gången på hundra år som delstatsgränsen stängs. Dagstidningen The Age rapporterar att många hemmahörande i Victoria har skyndat sig att åka till New South Wales inför stängningen.

Emma Gyllestad/TT

Amery von Schoultz/TT

Ett ganska fattigt höghusområde i Melbourne står för en tredjedel av de nära 200 nya covid-19-fall inom ett dygn som fått myndigheterna att skärpa restriktionerna.
Ett ganska fattigt höghusområde i Melbourne står för en tredjedel av de nära 200 nya covid-19-fall inom ett dygn som fått myndigheterna att skärpa restriktionerna. Bild: Andy Brownbill/AP/TT
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien. Bild: Andy Brownbill/AP/TT

Fakta: Australien ganska skonat

Australiens mest folkrika delstater Victoria och New South Wales har drabbats värst av coronaviruset.

I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och omkring 50 har avlidit.

I Victoria är drygt 2 800 konstaterat smittade och strax över 20 har dött.

Totalt har Australien drygt 8 500 bekräftat smittade och strax över 100 dödsfall.

Räknat per folkmängd har Australien kommit ganska lindrigt undan och ligger som nummer 123 på listan med 0,42 dödsfall per 100 000 invånare

Som jämförelse ligger Sverige åtta med 53,23 dödsfall per 100 000 invånare.

Källor: Australiska regeringens och Johns Hopkinsuniversitetets coronastatistik.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS