Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/9

Miliskrigaren Jesper från Trollhättan gripen i Irak

Svensken Jesper Söder som kämpar som frivillig i Syrien har gripits av kurdiska militärer. Enligt gerillan YPG greps han på midsommardagen tillsammans med tre andra av en rivaliserande kurdisk organisation nära staden Akre i Irak.

Jesper Söder från Trollhättan är en av flera västerlänningar som strider med den kurdiska gerillan YPG mot IS i Syrien. Tillsammans med 500 andra västerlänningar ingår han i den kurdiska YPG-gerillans brigad för frivilliga. Enligt YPG greps han under lördagen av en rivaliserande kurdisk organisation. 

Gripandet bekräftas på YPG:s hemsida. Där uppges att fyra personer greps vid en gränskontroll i södra Kurdistan. Bland de gripna finns ytterligare en svensk och två engelsmän. Enligt YPG greps de av den rivaliserande kurdiska gruppen KDP tillsammans med sin chaufför nära staden Akre vid gränsen mellan Syrien och Irak. 

Omkring 500 västerlänningar strider för YPG i Syrien, eller bidrar på andra sätt med exempelvis logistik, enligt dess politiska gren PYD i Sverige. Där finns till och med en utländsk enhet "Rojavas lejon", med soldater från hela världen som slåss mot IS. Fem av dessa uppges vara svenskar.

Smugglats ut ur Syrien

Enligt Carl Drott, doktorand vid Oxfords universitet med insyn i kurdiska motståndsrörelsen, brukar frivilliga YPG-krigare från väst ta sig in i Syrien via Irak. Vid inresan får de 30 dagars visum och smugglas sedan in till Rojava, den kurdiskt kontrollerade delen av Syrien. När de sedan, efter några månader, bestämmer sig för att ta en paus eller avbryta sin tjänst, blir de smugglade tillbaka men då utan giltigt visum. De förs genom områden som kontrolleras av rivaliserande kurdiska partiet KDP, som dominerar de kurdiska självstyrande områden i Irak.

– Det är inte helt lätt att ta sig hela sträckan, då det är fullt med checkpoints överallt där man måste visa sitt pass, säger Carl Drott. 

Är det vanligt att man griper personer utan visum i området?

– Generellt sett så upprätthålls lagar och regler i Kurdistanregionen på ett mycket selektivt sätt, och inte sällan som ett politiskt verktyg. Jag har aldrig hört talats om andra som har blivit arresterade för ogiltigt visum, normalt så får man betala en avgift. Det handlar snarare om att göra en markering och kanske kunna avskräcka andra. Jag gissar att de som arresteras så småningom släpps efter att deras hemländer har ingripit politiskt.

YGP står för samma ideologi som PKK i Turkiet och färgas av sina rötter som marxistisk-leninistisk gerillagrupp. KDP å andra sidan är kapitalistiskt, liberal-konservativt och står för ett system som efterliknar västdemokratier, men enligt Carl Drott styrs samhället i praktiken genom nepotism och klanstrukturer. 

Svenska UD meddelar att de inte känner till gripandet.

– Vi har ingen information om vad som ska ha skett, säger Anne Thorngren, presskommunikatör på UD.

Föreläst på Bokmässan 

Jesper Söder har också skrivit en bok tillsammans med TV4-journalisten Johan Fredriksson om sina upplevelser från kriget och har föreläst bland annat på Bokmässan i Göteborg om boken. 

Enligt uppgifter ska Jesper Söder och de andra tre miliskrigarna gripits utanför staden Akre i norra Irak, strax nordöst om staden Mosul.