Zambias president Edgar Lungu, på bilden i FN:s generalförsamling 2019, har kallat in armén.
Zambias president Edgar Lungu, på bilden i FN:s generalförsamling 2019, har kallat in armén. Bild: Richard Drew/AP/TT

Militär ska kväsa våld inför zambiskt val

ANNONS

Zambias president Edgar Lungu har kallat in armén för att sätta stopp för våldsyttringar som brutit ut inför valet den 12 augusti.

I flera delar av landet, inklusive i huvudstaden Lusaka, har gatustrider ägt rum mellan anhängare till Lungus parti Patriotiska fronten (PF) och Förenade partiet för nationell utveckling (UPND).

Presidentens påbud kommer sedan två PF-sympatisörer i fredags dödades av meningsmotståndare beväpnade med machetes.

"Att upprätthålla lag och ordning är till vardags polisens jobb, men ibland behöver de hjälp från andra delar av säkerhetsapparaten", säger Lungu i ett uttalande.

Lungus beslut får emellertid kritik. Statsvetaren Lee Habasonda på University of Zambia kallar det "drakoniskt".

ANNONS

– Situationen är inte på en sådan nivå att militären borde vara på gatorna, säger han.

Amnesty International hävdar i en nyligen publicerad rapport att den sydafrikanska staten blivit allt mer intolerant mot protestyttringar sedan Lungus tillträde 2014.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS