Militärparader – så flexas försvarsmuskler globalt

USA:s president Donald Trump drömmer om militärparader på Washington DC:s gator. Frågan är om USA kan få till en parad som mäta sig med mastodontuppvisningarna i Kina, Ryssland och Nordkorea.

ANNONS
|

Jätteparaden med stridsvagnar, flaggor och hästar strömmade nedför paradgatan Champs-Élysées under Trumps Parisbesök den 14 juli i fjol. På väg hem ska presidenten ha pratat om den fantastiska upplevelsen och att han ville göra något liknande på hemmaplan. I veckan skred han till verket genom att be militärhögkvarteret Pentagon att undersöka förutsättningarna för att visa upp försvaret, "som i Frankrike", enligt tidningen The Washington Post.

Det naturliga syftet med en sådan parad är att visa på militär styrka och storhet. Men i Trumps fall kan det också handla om att han dras till praktfulla föreställningar, resonerar Gunnar Åselius, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan.

ANNONS

- Trump vill sannolikt ha en show – och samtidigt kunna avleda uppmärksamhet från tråkig publicitet, säger han.

Historisk tradition

Sist USA arrangerade en stor militärparad var 1991 för att fira segern i kriget i Persiska viken. I övrigt har ledarna i världens enda supermakt enligt The Washington Post försökt undvika den typen av muskelflexande, eftersom det för tankarna till kalla kriget och auktoritära regimer som Nordkorea – där årets stora militärparad hölls så sent som häromdagen, för att fira grundandet av landets armé.

I Frankrike är 14 juli-paraden dock en historisk tradition som är tänkt att påminna om stormningen av fängelset i Bastiljen 1789 under franska revolutionen. Till skillnad från exempelvis Kina, Ryssland och Nordkorea – där regelbundna uppvisningar med framrullande långdistansrobotar hör till vanligheterna – visar Frankrike inte upp ballistiska robotar eller andra tunga vapen. Och den franska uppvisningen är något av ett undantag i Europa där man är sparsam med sådana tillställningar, enligt en genomgång som CNN gjort.

Blågul veterandag

Belgien ordnar dock en mindre årlig parad. Och i Finland firade man i december 100-årsdagen av självständighetsdagen med en så kallad riksparad där alla försvarsgrenar visade upp sig. Finland brukar också uppmärksamma försvarsmaktens dag i juni, enligt Åselius.

ANNONS

- Just Finland och Ryssland är ju de två länder i Europa där försvarsmakten historiskt har räddat nationen, haft dess framtid i sina händer, säger han.

- I princip varenda rysk familj har en koppling till militären och till andra världskriget.

Åselius drar lite på svaret när det gäller vilken militärparad i världen som är pampigast. Men han anser att den ryska som hålls i maj på Röda torget i Moskva – känd för precision, utsmyckade soldater med höga benlyft samt jätteformationer med stridsvagnar – ligger bra till.

I Sverige finns dock ingen årlig blågul aktivitet då försvaret visar upp sig.

- Det närmaste man kan komma är veterandagen den 29 maj. Men respektive försvarsgren har andra typer av öppet hus och dagar då de visar upp sig lokalt, säger Mikael Abrahamsson på Försvarsmaktens informationsstab.

ANNONS

Och i höstas, i samband med den stora försvarsövningen Aurora17, ordnades en försvarsdag på Gärdet i Stockholm där besökare bland annat kunde se Jas-plan och pansarterrängbilar.

TT

Fakta: Militärparader i världen

Ett urval av militärparader som ägt rum de senaste åren:

I Kina har militära parader blivit mer vanliga sedan president Xi Jinping kom till makten 2012. 2015 hölls en jätteuppvisning för att högtidlighålla den 70:e årsdagen av andra världskrigets slut, då 12000 soldater paraderade, 200 stridsplan visades upp och hundratals ballistiska robotar kunde beskådas.

I Ryssland brukar "Segerdagen", årsdagen av Nazitysklands kapitulation den 9 maj 1945, högtidlighållas med militärparader. Under president Vladimir Putins överinseende visades i fjol både medeldistans- och långdistansrobotar upp tillsammans med över 10000 soldater, bepansrade fordon och nya stridsflygsystem.

Frankrikes militärparad på nationaldagen den 14 juli i fjol innefattade bland annat 3720 soldater, 211 militärfordon och 241 hästar – liksom flyguppvisningar med både stridsplan och helikoptrar.

I Venezuelas huvudstad Caracas finns ett område speciellt avsett för militärparader. I staden marscherade exempelvis förra året tusentals kamouflageklädda soldater för att fira 206-årsdagen av landets självständighet.

I Nordkorea hör stora försvarsuppvisningar till vanligheterna, de brukar bland annat hållas på landets grundare Kim II-Sungs födelsedag den 15 april och på årsdagen av kommunistpartiets bildande. Bilder från det slutna landet visar jätteformationer av soldater och flaggprydda robotar som rullas fram på bepansrade fordon.

Militärparader har på senare år även hållits i bland annat Australien, Indien, Irak, Iran, Mexiko, Singapore, Sydkorea och Ukraina.

Källa: CNN och Reuters

ANNONS