Blivande FN-soldater från Sri Lanka övar inför ett uppdrag inför ett fredsbevarande arbete. Arkivbild.
Blivande FN-soldater från Sri Lanka övar inför ett uppdrag inför ett fredsbevarande arbete. Arkivbild. Bild: Eranga Jayawardena/AP/TT

Mindre pengar än väntat till FN:s fredsarbete

ANNONS

FN kallade i veckan till en videokonferens mellan medlemsländerna, där finansieringen av organisationens fredsbevarande arbete och "vikten av att investera i fred" diskuterades.

Enligt ett uttalande från FN har 39 medlemsländer "bidragit eller utlovat sammanlagt drygt 439 miljoner dollar för fredsbevarande arbete" under perioden 2020-24.

Det är långt ifrån vad FN hade hoppats på.

– Målet är att mobilisera 1,5 miljarder dollar över fem år mellan 2020 och 2024, säger Marc-André Franche, chef för den fond som finansierar arbetet.

Fonden har sedan 2006 finansierat insatser i 51 länder, de senaste tre åren har totalt 356 miljoner dollar använts. 34 länder ska ha bidragit till den summan, men enligt Franche stod Tyskland, Sverige och Storbritannien för 60 procent av de pengarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS