Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Migranter som i förra veckan räddades i Medelhavet av räddningsfartyget Aquarius. Italien vägrade att ta emot fartyget, som fick fortsätta till Spanien. Arkivbild.

Minitoppmöte om migration i Bryssel

Det pågår nu febril aktivitet för att hitta en lösning för EU:s framtida asylpolitik. EU-ledarna ska försöka enas på ett toppmöte i Bryssel den 28 och 29 juni, men läget ser låst ut.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har därför kallat till ett mini-toppmöte på söndag för att försöka lösa upp några av knutarna inför nästa vecka.

Ledarna för Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Belgien och Malta har tackat ja. Men även ledarna för Österrike, Italien, Grekland och Bulgarien är inbjudna. Statsminister Stefan Löfven (S) ska dock inte delta.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hård inrikespolitisk press på sig att få till stånd någon form av EU-lösning. Hennes regeringspartner CSU kräver att asylsökande som redan har registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen. Merkel försöker nu att sluta bilaterala avtal med de länder som skulle beröras mest av ett sådant beslut, bland annat Österrike, Italien och Grekland.