Misstänkta ryska spioner vid schweiziskt labb

Underrättelsetjänsten i Schweiz meddelar att de tillsammans med brittiska och nederländska kollegor lyckats avstyra en rysk komplott, som enligt flera schweiziska medier hade siktet inställt på ett statligt laboratorium i närheten av huvudstaden Bern.

ANNONS
|

Det mellanstatliga samarbetet resulterade i att Nederländerna i mars utvisade två misstänkta ryska spioner. Enligt bland annat tidningen NRC Handelsblad ska samma personer ha varit på väg mot laboratoriet Spiez, som analyserar biologiska och kemikaliska stridsmedel, däribland nervgiftet Novitjok.

Enligt källor med insyn i utredningen hade ryssarna med sig utrustning som skulle kunna användas för att hacka laboratoriets datasystem.

Giftet Novitjok uppmärksammades då den brittiska regeringen anklagade Moskva för att ha använt det i ett mordförsök på den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i mars. Samma nervgift analyserades sedan i Schweiz. Det är dock oklart om det hanterades på det aktuella laboratoriet utanför Bern.

ANNONS

Den ryska ambassaden i Bern har reagerat på uppgifterna från underrättelsetjänsten och hävdar att de är falska och "ytterligare ett försök att elda på en anti-rysk stämning".

TT-AFP
ANNONS