Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sydafrikansk militär levererar nödhjälp tidigare i april till drabbade av Idais framfart i Moçambique. Efter cyklonen har kolera och hunger slagit mot den krisdrabbade befolkningen.

Moçambique stålsätter sig inför ny cyklon

Flyg ställs in och skolor stängs i Moçambique i väntan på cyklonen Kenneth – en dryg månad efter att Idai ödelade stora delar av landet. Ovädret dödade tre personer i öriket Komorerna under natten.

Under torsdagen drog Kenneth in mot norra Moçambique och i bland annat provinsen Cabo Delgado föll tunga regn i hård vind.

- Vi har redan evakuerat 30 000 människor från områden som sannolikt kommer att drabbas av cyklonen. Den obligatoriska evakueringsprocessen kommer att fortsätta tills vi har alla människor i säkerhet, säger Paulo Tomas, talesperson för den nationella katastrofmyndigheten INGC.

Myndigheten säger sig ha tillräckligt med förnödenheter i lagren för att räcka till 140 000 människor i 15 dagar. Regeringen uppger att så många som 680 000 människor riskerar att drabbas av Kenneth och att fem floder och vattenleder vid kusten riskerar att stiga över sina bräddar och orsaka översvämningar.

"Kommer att slå"

Även FN varnar för översvämningar och jordskred i Moçambiques norra delar när Kenneth drar in. Samtidigt uttrycker hjälporganisationer stark oro över hur det redan krisdrabbade landet ska klara ytterligare en cyklon.

"Stormen kommer att slå mot norra Moçambique och vi väntar oss att kraftiga regn kommer att åstadkomma översvämningar och jordskred som kommer att påverka provinserna Cabo Delgado och Nampula", säger FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ett uttalande.

"WFP arbetar tillsammans med myndigheterna och andra humanitära organisationer med en förberedande plan för en nödsituation."

Över 1 000 människor omkom i Moçambique, Zimbabwe och Malawi i samband med cyklonen Idai i mars. Den orsakade skador för mångmiljardbelopp och i dess spår råder nu svält och stor risk för smittoutbrott.

Tre döda

Även Komorerna och Tanzania beräknas drabbas av Kenneth. I Komorerna orsakade stormen översvämningar och jordskred när den drog in över önationen under onsdagskvällen och tre personer dödades.

I Tanzania tros cyklonen slå mot bland annat hamnstaden Tanga och turistön Pemba.

Kenneths vindstyrkor spås bli kraftigare än Idais, vilket gör den till en av de kraftigaste stormarna hittills att drabba Moçambique. Samtidigt tros ödeläggelsen bli mindre tack vare mindre regnfall. Norra Moçambique är också mindre befolkat än de delar av landet som drabbades hårdast av Idai.