Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Moon betonar vikten av mötet i Nordkorea

Sydkoreas president Moon Jae-In landade i Pyongyang på tisdagen och möttes på flygplatsen av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Syftet med det tre dagar långa besöket är att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning mellan Nordkorea och USA.

Hundratals nordkoreaner mötte den sydkoreanske presidenten med viftande flaggor. De två männen, som båda hade sina fruar med sig, omfamnade varandra, talade i några minuter och tog sig sedan till en välkomstceremoni. Medan ledarna åkte genom huvudstaden Pyongyang ska tusentals nordkoreaner ha skanderat "återförening", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt medarbetare till den sydkoreanske presidenten har Donald Trump bett Moon att vara huvudförhandlare mellan honom och Kim, enligt Reuters. Moon ska efter mötet i Nordkorea resa till New York för den så kallade högnivåveckan i FN och väntas där möta Trump.

- Jag är starkt medveten om trycket som finns på oss, sade Moon till Kim innan de inledde mötet.

Kim i sin tur lovordade Moon för hans bidragande roll till att mötet i Singapore blev av.

- Det här har lett till stabilitet i regionen och jag förväntar mig ytterligare framsteg, sade Kim rapporterar AFP.

Ställde in resa

Efter det historiska mötet mellan Trump och Kim i juni i Singapore skrev ledarna under ett dokument där Nordkorea förbinder sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön".

Båda länderna har gjort vissa eftergifter sedan dess, samtidigt som Kim har kallat USA:s krav på kärnvapennedrustning för "gangsterlikt". Trump ställde även in utrikesminister Mike Pompeos planerade Nordkorearesa med anledning av "otillräckliga framsteg".

Anklagar Ryssland

Efter mötet i Singapore föreslog Ryssland och Kina att FN:s säkerhetsråd bör lätta på sanktionerna mot Nordkorea. När den frågan diskuterades i säkerhetsrådet på måndagen blev det ett bestämt nej från USA. Washingtons FN-ambassadör Nikki Haley anklagade bland annat Ryssland för att systematiskt hjälpa Nordkorea att kringgå FN-sanktionerna.

- USA har bevis på upprepade och omfattande ryska överträdelser, sade hon vid säkerhetsrådets möte.

Den sydkoreanske presidentens resa till Nordkorea blir ledarnas tredje toppmöte i år.