Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En insatsstyrka från tyska polisen deltog i operationen i Dresden. Bilden är från ett annat tillfälle.
En insatsstyrka från tyska polisen deltog i operationen i Dresden. Bilden är från ett annat tillfälle. Bild: Michael Probst/AP/TT

Mordkomplott mot politiker efter vaccinutspel

En grupp hårdföra motståndare till Tysklands coronapolitik har i en hemlig chattgrupp smitt planer på att mörda en ledande politiker.
På onsdagsmorgonen genomförde specialstyrkor inom polisen en razzia i Dresden.

Mordplanerna mot Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) blev kända för myndigheterna för en vecka sedan, efter att journalister på public service-kanalen ZDF infiltrerat en hemlig chattgrupp i meddelandeappen Telegram.

Där diskuterade ett antal personer hur Kretschmer skulle dödas på grund av delstatsregeringens coronapolitik och det faktum att han uttalat stöd för vaccin.

Gruppen tros ha tillgång till både skjutvapen och armborst, varför den sachsiska kriminalpolisens särskilda insatsstyrka deltog i onsdagens räd. Husrannsakningar har genomförts på flera adresser i Dresden.

Fallet rubriceras som förberedelse till ett grovt, statshotande våldsdåd.

Den senaste tiden har både politiker och experter varnat för att proteströrelsen mot den tyska coronapolitiken håller på att radikaliseras, och att landet snart kan få se rena terrordåd av militanta covidförnekare och vaccinmotståndare.

I helgen spårade flera demonstrationer mot coronarestriktioner ur runt om i landet, med våldsamma attacker mot poliser och journalister.

Michael Kretschmer (CDU), ministerpresident i Sachsen.
Michael Kretschmer (CDU), ministerpresident i Sachsen. Bild: Sebastian Kahnert/AP/TT