Flera hundratusen människor slöt upp till en brexitprotest i centrala London.
Flera hundratusen människor slöt upp till en brexitprotest i centrala London.

Närmare en miljon tågade i brexitprotest

När det brittiska utträdet ur EU närmar sig går hundratusentals människor ut på gatorna i centrala London i protest av nya dimensioner. Deras krav: En ny folkomröstning om brexit, eller åtminstone om villkoren för utträdet.

ANNONS
|

Hundratusentals människor – enligt organisatörerna över en miljon – fyllde gatorna kring Hyde Parks sydöstra hörn och tågade sedan de drygt tre kilometrarna till parlamentet.

Bilder och filmer tagna från luften visar en enorm folkmassa som täcker breda gator genom åtskilliga kvarter.

Demonstrationen hölls under parollen "Put it to the people" (ungefär "Låt folket avgöra") och arrangörerna anser att britterna återigen bör få säga sitt om brexit. Och att frågan inte enbart ska avgöras genom en votering i parlamentets underhus om det föreslagna skilsmässoavtalet från EU.

Ledamöter i tal

Naomi Thompson, 36, är en av dem som deltar.

- Jag går med för att kunna ha ett rent samvete när allt det här är över. För att veta att jag har gjort allt jag kunnat för att stoppa brexit, säger hon till The Guardian.

ANNONS

Väl framme vid parlamentskvarteren i Westminster talade bland andra Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, Londons borgmästare Sadiq Khan och Labourpartiets vice ledare Tom Watson. I folkmassan gick även utbrytarpartiet Oberoende gruppen, som består av avhoppade parlamentsledamöter från bägge de största partierna.

- Budskapet är tydligt: Stoppa brexit, sade Liberaldemokraternas ledare Vince Cable i ett tal, och anförde att Storbritannien är ett annat land i dag, jämfört med vid folkomröstningen om brexit.

- Nästan 90 procent av de unga röstberättigade som inte fick rösta 2016 skulle rösta för att stanna kvar.

Många bussar

Phoebe Poole, 18, håller i en skylt med budskapet "ge aldrig upp EU".

- Vi är här för att vi känner att vi fått vår framtid stulen från oss. Det är vår generation som kommer att tvingas leva med konsekvenserna av den här katastrofen, säger hon.

ANNONS

Den 96-årige världskrigsveteranen Stephen Goodall reste 30 mil från sydvästra England för att delta tillsammans med familjemedlemmar från fyra generationer.

- Jag är en gammal man och resultatet kommer inte att påverka mig. Men det kommer att påverka min familj och många människor som jag känner i många år framöver, säger han.

I oktober i fjol demonstrerade uppemot 700000 likasinnade i huvudstaden för en ny folkomröstning. Nu är både risken och rädslan för ett avtalslöst brexit större och arrangörerna hoppas få stöd från nya grupper.

TT-AFP-Reuters

Fakta: De senaste brexithändelserna

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare har enats om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal nästa vecka får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj.

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal nästa vecka kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

En ny debatt om avtalet ska hållas nu på måndag, den 25 mars, men inget datum har spikats för en tredje omröstning.

Anledningen att premiärministerns brexitavtal inte gått igenom är att parlamentsledamöterna har olika invändningar. Senast förlorade hon med 149 rösters marginal, vilket innebär att hon måste vinna över minst 75 nejsägare för att kunna vinna.

Källa: BBC

ANNONS