Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röda Korset och Röda Halvmånen har för första gången sedan Turkiet inledde sin offensiv mot den kurdstyrda enklaven Afrin i nordvästra Syrien nått fram med nödhjälp.

Nödhjälp har nått Afrin i Syrien

Röda Korset har för första gången sedan Turkiet inledde sin offensiv mot den kurdstyrda enklaven Afrin i nordvästra Syrien nått fram med nödhjälp. Över 30 000 människor har hittills flytt striderna i området, enligt FN.

Den humanitära situationen i regionen är svår, enligt Röda Korset. Organisationen som arbetar under samma paraply som Röda Halvmånen i Syrien har kört in 29 lastbilar i området med sammanlagt 430 ton förnödenheter. Det handlar om rent vatten, mat och mediciner.

- Det är ett område som inte har fått nödhjälp på lång tid. Under flera månader har vi inte kunna komma in. Hela området präglas av strider så det är många människor som är i behov av hjälp, säger Fredrik Hammarbäck, pressansvarig vid Röda Korset Sverige.

Stora svårigheter

Han berättar att svårigheten att nå området är att organisationen måste ha säkerhetsgarantier från alla de beväpnade styrkor som befinner sig på marken.

- Vi måste hela tiden tala med alla stridande parter och försäkra oss om att vi inte beskjuts, och att de personer som ska hämta nödhjälp inte beskjuts. Det är en väldigt komplex kontext att jobba i.

Syrien är ett särskilt svårt konfliktområde vad gäller humanitär rätt och Fredrik Hammarbäck berättar att 60 personer som arbetat inom organisationen har omkommit under det sju år långa inbördeskriget.

Gata för gata

- En vapenvila eller ett handslag i Genève innebär inte per se att vi kommer in med nödhjälpen. Vi behöver säkerhetsgarantier område för område, kvarter för kvarter och gata för gata. Allt det där kräver mycket arbete på marken.

De förnödenheter som nu nått Afrin ska räcka till 50 000 personer. Men det finns stora utmaningar i regionen, som utslagen elförsörjning och vattenledningar som bombats sönder, vilket försvårar hjälparbetet.

- Fungerande el- och vattenförsörjning är väldigt fundamentala förutsättningar för att kunna göra andra saker, säger Fredrik Hammarbäck.

Över 700 döda

På torsdagen dödades åtta turkiska soldater i samband med strider i Afrin. Ytterligare 13 soldater skadades enligt den turkiska militären, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv mot den USA-stödda kurdiska YPG-milisen i Afrin har omkring 700 människor dödats, varav minst 139 civila, 27 av dem barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.