Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Poliser ingrep mot två aktivister som genomförde en demonstration för mänskliga friheter i Warszawa.
Poliser ingrep mot två aktivister som genomförde en demonstration för mänskliga friheter i Warszawa. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Nakenprotest stoppades i Polen

Två aktivister klädde av sig nakna framför presidentpalatset i Polens huvudstad Warszawa. Protesten är den senaste i en rad som skakat Polen sedan författningsdomstolen nyligen meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Protesterna som främst gällt aborträtten har även speglat en ilska mot Polens nationalistregering och klyftan mellan liberala och religiöst konservativa.

Protesten handlar om kampen för kvinnans rättigheter, mänskliga rättigheter och för att människor ska behandlas med värdighet, säger Jadwiga, en annan aktivist på plats.

De två demonstranterna, en man och en kvinna, hade skrivit slagord på sina kroppar. De vandrade runt framför palatset innan de till sist stoppades av polisen.

– Deras nakenhet, som sägs vara stötande i offentligheten, är en protest mot det stötande sätt som många människor behandlas på i Polen, säger Jadwiga.