Kennedy Space Center den 6 juni 2022.
Kennedy Space Center den 6 juni 2022. Bild: John Raoux

Nasa ska studera ufon

Nu ska den amerikanska rymdstyrelsen Nasa lära sig mer om ”oidentifierade flygande föremål” – som också kan kallas för ufon. Forskare kommer att påbörja en studie i höst och beräknas vara klara inom ett år, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var på torsdagen som Nasa gick ut med att de ska sammanställa en grupp med forskare som ska undersöka oidentifierade luftfenomen med start i höst. Syftet med studien är främst att säkerställa en nationell säkerhet, samt en flygplanssäkerhet.

Studien går ut på att observera föremål på himlen, som ur ett vetenskapligt perspektiv, inte kan kopplas till naturfenomen eller flygplan.

– Vi kommer att identifiera vilken data – från civila, myndigheter, ideella organisationer, företag – som finns, vad mer vi bör försöka samla in och hur vi bäst analyserar dem, säger astrofysikern David Spergel som kommer att leda forskargruppen.

”Ufon är ett potentiellt säkerhetshot”

Det var för drygt en månad sedan som det amerikanska representanthuset träffades för att diskutera frågan – för första gången på mer än 50 år.

ANNONS

Under mötet sade de bland annat att det inte fanns någon oro över främmande besök från yttre rymden, utan att det snarare handlade om en oro över hot från främmande makt så som Kina eller Ryssland.

– Ufon är ett potentiellt säkerhetshot och måste också behandlas som ett sådant av amerikanska myndigheterna, sade den demokratiska kongressledamoten André Carson vid tillfället, enligt CNN.

Finns få observationer

I samband med det mötet släppte den amerikanska underrättelsetjänsten bilder och videor av oidentifierade föremål som man tidigare har observerat. Totalt rör det sig om 140 incidenter. Bara en av händelserna har man hittat en förklaring till.

I dagsläget finns det för få observationer för att kunna dra några vetenskapliga slutsatser, och därför vill man nu samla in mer data, menar Nasa.

Studien beräknas ta nio månader att genomföra och kommer sedan att finnas tillgänglig för allmänheten.

– I linje med Nasa:s principer om öppenhet, transparens och vetenskaplig integritet kommer denna rapport att delas offentligt, säger Daniel Evans, biträdande administratör för forskning vid Nasa.

LÄS MER:Drönare med passagerare – så kan trafiken i luften samordnas

ANNONS