Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under Trident Juncture-övningen i Norge i slutet av oktober. Arkivfoto.

Natochefen: EU kan inte ersätta Nato

Inte intressant, säger försvarsminister Peter Hultqvist om tankarna på en EU-armé. Dito, tycker Nato-chefen Jens Stoltenberg.

När EU:s försvarsministrar satt samlade i Bryssel på tisdagen fanns Natos generalsekreterare med vid bordet.

Budskapet är dock aningen dubbelt.

Samtidigt som Stoltenberg gillar det allt närmare samarbetet mellan organisationerna vill han inte se något dubbelarbete. Och när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron talar om att i framtiden skapa en EU-armé möts det inte av jubel från Nato.

"Kan inte ersätta"

- Mitt budskap har hela tiden varit att det är bra att EU gör mer på försvarssidan, så länge det ryms inom det som Nato behöver. För Nato är och förblir grunden i europeisk säkerhet. EU kan inte ersätta Nato, särskilt inte efter brexit då 80 procent av Natos försvarsutgifter kommer från icke-EU-länder, säger Stoltenberg i Bryssel.

TT: Men skulle det inte vara enklare för Nato om det fanns en EU-armé?

- Nej, Nato har aldrig baserat sig på att ha stora stående styrkor. Det Nato har är att vi har en kommandostruktur, vi har procedurer och vi har övat på att få nationella styrkor att jobba tillsammans och det är det som har gjort Nato till den mest lyckade försvarsalliansen i historien, säger Stoltenberg.

Svensk skepsis

Även från svensk sida är tveksamheten stor till armétanken i EU.

- Det här är ju ingen utveckling som vi från svensk sida önskar. Vi vill inte ha en EU-armé och ett EU-högkvarter för militära frågor. Jag ser inte att man behöver ha konkurrerande organisationer här som sysslar med samma sak, säger Peter Hultqvist (S) efter mötet i Bryssel.