Nord- och Sydkorea brottar sig mot enighet

Koreansk brottning vill göra napolitansk pizza och turkiskt visselspråk sällskap på Unescos lista över immateriella kulturarv. I ett försök att fortsatt närma sig varandra har Nord- och Sydkorea nu valt att göra en gemensam ansökan till FN-organet.

ANNONS
|

Till en början hade länderna skickat in separata ansökningar för den traditionella sporten, men väljer nu att gå samman.

- Det faktum att båda har gått med på att slå ihop sina respektive ansökningar är unikt, säger Unesco-chefen Audrey Azoulay i ett uttalande.

Brottningsstilen, känd som ssirum i Nordkorea och ssireum i Sydkorea, har utövats på festivaler i århundraden. Nationella tävlingar hålls fortfarande på båda sidor av gränsen under chuseok, den traditionella skördefestivalen.

ANNONS

- Den här registreringen, med en gemensam ansökan, utgör ett historiskt första steg på vägen till en koreansk försoning, säger Audrey Azoulay.

Sporten har vissa likheter med sumo, men börjar med att två tävlande står på knä, antingen i sand eller på en matta, och tar tag i en rem som är lindad kring motståndaren. Målet är att tvinga ner den andra tävlande på marken.

Andra som ansökt om att hamna på Unescos lista över immateriella kulturarv är parfymtillverkningen i den franska staden Grasse och den irländska sporten hurling.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktig benämning på listan. Rätt är att den listar immateriella kulturarv.

TT-AFP

Fakta: Kulturarv

Konventionen om immateriellt kulturarv antogs av Unesco 2003 och uppmärksammar levande kulturarv som traditioner, seder och bruk.

De länder som undertecknat konventionen kan nominera till exempel en tradition eller ett hantverk till konventionens listor.

Det finns tre listor kopplade till konventionen: en för ”representativt immateriellt kulturarv”, en för kulturarv som behöver omedelbart stöd för att inte försvinna och en med goda exempel på hur man kan arbeta med konventionen.

Källa: Unesco

ANNONS