Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De nordkoreanska delegationsledarna Kim Yong-Nam och Kim Yo-Jong på plats vid lördagens hockeymatch i Gangneung.

Nordkorea lockar med toppmöte i Pyongyang

Kim-dynastins första besök söder om gränsen kan leda till ett oväntat toppmöte senare i år. Kim Jong-Un vill att Sydkoreas president hälsar på i Pyongyang så snart som möjligt, uppger den nordkoreanske diktatorns syster vid en lunch i Seoul.

Systern Kim Yo-Jong framförde inbjudan vid mötet som hölls i den sydkoreanska huvudstaden för att fira att vinter-OS i Pyeongchang nu är i gång, meddelar det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

- Vi hoppas få se er i Pyongyang inom kort, sade Kim Yo-Jong, efter att ha överlämnat ett personligt brev från sin storebror.

- Vi vill se president Moon bli huvudperson i att öppna ett nytt kapitel för återförening, och lämna stora avtryck i historien, fortsatte hon, enligt sydkoreanska tjänstemäns redogörelse för mötet i medier i Seoul.

Nordkoreas diplomatiska OS-delegation leds av Kim Yo-Jong, som är högt uppsatt i den nordkoreanska regimen, och den politiske veteranen Kim Yong-Nam, som fungerar som Nordkoreas ceremonielle statschef.

Skapa förutsättningar

Kim Yo-Jong, som tros vara cirka 30 år, är den första representanten för Kim-dynastin som satt sin fot söder om gränsen sedan Korea delades i samband med kriget 1950-53. Under måltiden frågade en sydkoreansk delegat hur det var att se den andra sidan.

- Även om det är första gången jag är här känns det inte konstigt, svarade hon.

- Det känns inte obekant.

På inbjudan svarade Moon enligt sydkoreanska medier klassiskt diplomatiskt varken ja eller nej, utan med uppmaningen att "låt oss skapa förutsättningar för att det blir av".

Tidigare toppmöten

Redan helgens möten i samband med OS-starten beskrivs som de mest betydelsefulla diplomatiska samtalen mellan grannländerna på flera år. Efter lunchen sågs delegationerna ta höghastighetståget till Gangneung, för att se de båda ländernas gemensamma damlag spela i OS-hockeyn.

Och ett toppmöte i Pyongyang skulle bli historiskt. Regimen där har i och för sig agerat värd åt Sydkoreas presidenter två gånger tidigare. Men det var år 2000 respektive 2007, före de nuvarande ledarnas tid.

Kim Jong-Un har såvitt känt aldrig i vuxen ålder vare sig lämnat Nordkorea eller träffat några andra världsledare.