Nordkorea: USA vilseleder

Att Nordkorea öppnat för att kärnvapennedrusta har ingenting att göra med de ekonomiska sanktionerna och omvärldens press på landet. Det hävdar Pyongyang via den statliga nyhetsbyrån KCNA.

ANNONS
|

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In enades om att sträva efter en fullständig kärnvapennedrustning vid sitt möte i slutet av april.

Under de senaste åren har FN och USA vidtagit allt hårdare ekonomiska åtgärder mot Nordkorea i takt med att landet fortsatte med sina robot- och kärnvapentester. Men USA "vilseleder den allmänna opinionen" genom att hävda att det är detta som lett till den senaste tidens avspänning, skriver KCNA.

Nyhetsbyrån citerar också en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement som varnar USA för att öka sin militära närvaro i regionen och lyfta frågor om mänskliga rättigheter. Sådant agerande riskerar att förstöra "den med möda uppnådda stämningen av dialog".

ANNONS

USA:s president Donald Trump, som planerar att inom kort träffa Kim Jong-Un, har meddelat att han tills vidare kommer att behålla sanktionerna och pressen på Nordkorea. Han har också hävdat att det är hans tuffa hållning som lett till det diplomatiska genombrottet.

TT-Reuters

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

ANNONS