Kim Jong-Un på nyheterna i sydkoreansk tv, här på skärm vid järnvägsstationen i Seoul.
Kim Jong-Un på nyheterna i sydkoreansk tv, här på skärm vid järnvägsstationen i Seoul. Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea: Vi tänker skjuta upp en satellit

Nordkorea har meddelat Japan att man planerar att skjuta upp en satellit inom de kommande dagarna. Enligt den japanska regeringen strider uppskjutningen mot FN:s resolutioner.

ANNONS

Japans kustbevakning uppger att man från det slutna landet fått besked om ett tidsfönster mellan 31 maj och 11 juni, och att uppskjutningen kan komma att påverka vattnen kring Gula havet och Östkinesiska havet.

Enligt den japanska regeringens talesperson Hirokazu Matsuno strider uppskjutningen av satelliten mot FN:s resolutioner och "utgör ett hot mot freden och säkerheten i Japan, i regionen och inom det internationella samfundet."

Matsuno hävdar även att satelliten kan komma att passera över Japans sydvästra öar, däribland Okinawa, där USA har stora militärbaser och tusentals trupper.

Den japanska kustbevakningen har också utfärdat en säkerhetsvarning till de fartyg som passerar i området under tidsperioden.

ANNONS

Tidigare i maj inspekterade Kim Jong-Un vad som påstås vara landets första spionsatellit. Nordkorea har tidigare visat att man har kapacitet att skjuta upp en satellit i omloppsbana, men analytiker bedömer att satelliten i sig är för klen för att kunna leverera högupplösta bilder.

De militära spänningarna i området har ökat det senaste året, i takt med allt fler nordkoreanska robottest och simultana militärövningar mellan USA och Sydkorea.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS