Nordkoreageneral möter Pompeo i USA

Den nordkoreanske generalen och partitoppen Kim Yong-Chol är på väg till USA för att diskutera det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Ett möte med utrikesminister Mike Pompeo står på agendan.

ANNONS
|

Kim Yong-Choi ska träffa Mike Pompeo "senare denna vecka", enligt ett uttalande från Vita huset.

Trump hade tidigare bekräftat att i ett inlägg på Twitter att Kim Yong-Choi var på väg till USA:

"Vi har satt ihop ett jättebra team för våra samtal med Nordkorea. Möten hålls just nu gällande toppmötet och annat. Kim Young Chol (sic), Nordkoreas vice ordförande, på väg till New York nu. Stark respons på mitt brev, tack!", skriver Trump.

Under sin USA-vistelse väntas Kim Yong-Chol träffa högt uppsatta amerikanska företrädare för att diskutera det eventuella möte som varit föremål för omfattande diskussioner de senaste månaderna, enligt Reuters.

ANNONS

Surnade till

På tisdagen meddelade också Trumps pressekreterare Sarah Sanders att Japans premiärminister Shinzo Abe och Trump ska träffas den 7 juni i Vita huset.

Regeringarna i Washington och Pyongyang kom tidigare i maj överens om att skicka Trump respektive Kim Jong-Un till Singapore den 12 juni för att diskutera kärnvapennedrustning och frågor relaterade till konflikten på Koreahalvön. Ett något aggressivt utspel från Nordkorea fick dock Trump att surna till och ställa in mötet med ett öppet brev till Kim, där han beklagade sig över dennes "enorma ilska" och "öppet fientliga inställning".

Kort därpå tvärvände Nordkorea och sade sig vara berett på ett möte när som helst, vilket i sin tur fick Trump att göra en kovändning och säga att förberedelserna för mötet "rullar på fint".

Jovialisk stämning

I helgen möttes Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In vid gränsstaden Panmunjom, och kom då överens om att det vore bra om toppmötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare hålls.

Både Trump och Kim har tidigare haft nära till förolämpningar i sin diplomatiska kommunikation. I höstas kallade Trump Kim för "den lille raketmannen", medan Kim hotade att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld". Sedan dess har stämningen dock blivit mer jovialisk.

TT

Fakta: Upptinade och försämrade relationer

Under våren 2018 har relationen mellan Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade då diktatorn Kim Jong-Un.

Nordkorea lovade i ett tecken på god vilja att montera ned sin anläggning för kärnvapentester för att hålla det löfte som gavs vid mötet i slutet av april. Något de under överseende av journalister påstod sig ha genomfört på torsdagen, den 24 maj. Ingen av journalisterna på plats fick dock ta med sig gps, eller på annat sätt avgöra att de befann sig på rätt plats. Ett annat tecken på god vilja de senaste veckorna var frisläppandet nyligen av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Den 12 juni skulle Kim och USA:s president Donald Trump enligt planen träffas i Singapore.

För två veckor sedan kom dock en plötslig vändning i retoriken. Nordkorea ställde in ett planerat samtal på hög diplomatisk nivå som skulle hållas med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram.

Kort därpå meddelade Trump att det planerade toppmötet den 12 juni ställs in. Orsaken angavs bland annat vara Nordkoreas hårda retorik den senaste tiden. Då svängde Nordkorea kvickt, varpå även Trump gjorde en helomvändning. Mötet ser nu ut att kunna bli av, även om det är oklart när.

ANNONS