Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med imorgon får norrmännen gå på nattklubb igen. ”Du får öva på dina moves, för imorgon är det okej att svänga loss på dansgolvet”, sa statsminister Erna Solberg under en presskonferens.  Bild: Ali Zare, Dan Hansson
Från och med imorgon får norrmännen gå på nattklubb igen. ”Du får öva på dina moves, för imorgon är det okej att svänga loss på dansgolvet”, sa statsminister Erna Solberg under en presskonferens. Bild: Ali Zare, Dan Hansson

Norge öppnar upp – men inte för Västra Götalandsregionen

Resande från större delen av Sverige behöver från och med lördag inte längre sitta i karantän efter inresa till Norge. Detta sedan grannlandet börjat släppa på sina coronarestriktioner.
Men för resande från röda områden råder fortfarande strängare regler – och dit räknas Västra Götalandsregionen.
– Det mesta blir som förr men vi har kvar en del rekommendationer och råd, sa statsministern Erna Solberg under en pressträff.

En normal vardag med ökad beredskap. Det är rubriken på den norska regeringens trestegsplan för att ta bort landets coronarestriktioner.

Den första etappen börjar imorgon lördag klockan 16. Då blir det bland annat tillåtet för EU/EES-invånare att resa in i Norge.

Kravet på att sitta i karantän efter inresa försvinner också för de flesta ovaccinerade svenskar, men kvarstår för personer från röda regioner. Dit räknas i dagsläget Västra Götaland, Skåne, Gotland, Östergötland och Stockholm.

Den som är fullvaccinerad och kan visa upp giltig dokumentation slipper dock att sitta i karantän.

Solberg: Öva på dina moves

Vid gränskontrollerna kommer norsk polis att prioritera resenärer från områden med högt infektionstryck. I övrigt kommer slumpmässiga kontroller att utföras. Att antalet tester blir färre kommer resultera i minskade köerna vid gränsövergångarna.

– Vi har levt länge med strikta åtgärder vid gränserna. Detta har varit viktigt för att bekämpa importinfektioner. När vi nu går vidare till en normal vardag föreslår regeringen en gradvis minskning av restriktionerna för inresa till landet. Detta kommer att ske under noggrann övervakning, säger Norges justitie-- och beredskapsminister Monica Mæland (H) i ett pressmeddelande.

Från och med imorgon blir det också tillåtet för restauranger i Norge att ha öppet sent och att ha större sällskap vid samma bord. Det är också fritt fram att gå på nattklubb.

– Du får öva på dina moves, för imorgon är det okej att svänga loss på dansgolvet, sa Norges statsminister Erna Solberg under en pressträff på fredagen.

Kravet på en meters avstånd till medmänniskor tas också bort. Enmetersregeln har funnits i Norge sedan den 12 mars förra året.