Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland de bolag som redan börjat borra efter olja i området finns svenska Lundin Petroleum. Arkivbild.

Norska staten inför rätta för oljeborrning

Innebär det ett brott mot den norska grundlagen och Parisavtalet att tillåta oljeborrning i känsliga naturområden i Barents hav? Den frågan står i centrum i tingsrätten i Oslo tingsrätt, sedan två miljöorganisationer stämt den norska staten.

- Aldrig tidigare har vi i Norge borrat efter olja i iskanten och så långt från land. Oljeutsläpp skulle vara en katastrof i det här området. Dessa beslut är fullständigt oacceptabla sett ur ett miljöperspektiv, säger advokat Cathrine Hambro, enligt nyhetsbyrån NTB.

Hon företräder miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom, som ligger bakom stämningen.

Striden gäller ett beslut som regeringen fattade i juni 2016, där man gav grönt ljus för att börja leta olja och gas i tio nya områden i Barents hav i Arktis.

Rättsprocessen har väckt stor uppmärksamhet, även långt utanför Norges gränser. I sitt öppningsanförande anklagade den norska regeringens företrädare organisationerna för att på ett amerikanskt vis politisera rättsprocessen.

- Det är nytt att en rättssal används som en politisk arena. Av alla samhällsfrågor är miljö och klimat några av de mest omdiskuterade. Men det här är inte en debatt som bör avgöras på amerikanskt vis, säger regeringsrepresentant Fredrik Sejersted.

Rättegången i Oslo pågår till den 22 november, men väntas oavsett utgången överklagas till högre instans.

- Om vi vinner så kommer det innebära ett stort ingrepp i den norska oljepolitiken, men det är nödvändigt om vi ska klara att lösa klimatkrisen, säger Truls Gulowsen från Greenpeace till NTB.