Sjuksköterskor demonstrerar framför St Thomas Hospital i London. Tiotusentals sjuksköterskor gick under måndagen ut i strejk i England.
Sjuksköterskor demonstrerar framför St Thomas Hospital i London. Tiotusentals sjuksköterskor gick under måndagen ut i strejk i England. Bild: AP/TT

Ny storstrejk lamslår engelsk sjukvård

Tiotusentals sjuksköterskor och ambulanspersonal i England lade under måndagen ned arbetet i ännu en av de många strejker som de senaste månaderna har brutit ut i landet.

ANNONS

Dagens strejk benämns som "den mest omfattande som drabbat vårdsektorn i landets historia" – och under kommande vecka planeras också fler strejker bland brittisk sjukvårdspersonal.

Måndagens protest är bara en i raden av de strejker som under de senaste månaderna har brutit ut i Storbritannien. Senast i fredags lade en halv miljon lokförare, statsanställda, lärare och tullpersonal på flera platser i landet ned arbetet – vilket ledde till att miljontals brittiska tågresenärer fick lägga om sina resplaner.

I centrum för den pågående tvisten ligger inflationen, som den senaste tiden har toppat över 11 procent i Storbritannien – den högsta nivån på fyra decennier. De anställda kräver att bli kompenserade för detta – vilket såväl arbetsgivarna som landets myndigheter hittills inte gått med på.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS