Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Gustafsson, Sjaak Rijke och Stephen McGowan kidnappades i Mali i november 2011. Denna bild släpptes av gärningsmännen några veckor senare. Nu är det bara McGowan, längst till höger, som fortfarande hålls fången.

Ny video med Gustafssons kamrat

Jihadister i Mali har släppt en film med Stephen McGowan – den nyligen släppte Johan Gustafssons kamrat – och andra kidnappade västerlänningar.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som nu befinner i Mali, säger i ett uttalande att de som ligger bakom kidnappningarna ska "utrotas", skriver Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AP har videon publicerats av Nusrat al-Islam wal Muslimin, en grupp som enligt tidigare utspel i jihadistforum bildades i våras som en sammanslagning av extremistorganisationerna al-Murabitun, Ansar Din och Aqim (al-Qaida i Islamiska Maghrib).

Gustafsson släpptes helt nyligen under oklara omständigheter, så sydafrikanske McGowan är den siste ur samma sällskap som fortfarande hålls fången.

"Lång tid att vara borta"

- Det är lång tid att vara borta (...) när tror ni att det här är över? säger McGowan enligt det USA-baserade övervakningsorganet Site, som hittat videon via onlinetjänsten Telegram.

Gustafsson, McGowan och nederländaren Sjaak Rijke rövades bort på en restaurang i Timbuktu 2011. En tysk som gjorde motstånd sköts ihjäl. Rijke fritogs i april 2015.

Förutom McGowan syns i den 16 minuter långa videon den australiske kirurgen Arthur Kenneth Elliott, franska Sophie Pétronin, rumänen Iulian Ghergut, schweiziska Beatrice Stockly – en nunna som kidnappats för andra gången – och colombianskan Gloria Cecilia Narváez Argoti, enligt Site.

Vädjar till Macron

De har kidnappats vid olika tillfällen, och de framträder också separat i filmen, som även har en speakerröst. "Inga riktiga förhandlingar har ägt rum för att rädda era barn", säger rösten, som uppenbarligen riktar sig till västvärldens ledare.

Filmen är uppenbarligen i alla fall någorlunda färsk – Sophie Pétronin säger sig hoppas på att Frankrikes nye president Emmanuel Macron ska hjälpa henne.

Videon kan mycket väl ha släppts för att sammanfalla med den franske presidentens besök i Mali. Macron träffar i huvudstaden Bamako ledare för Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger, med syftet att öka stödet från västvärlden till de regionala styrkor som bekämpar jihadister.