Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Myndigheter försöker stoppa dödlig ebolaspridning i Kongo-Kinshasa. Arkivbild. Bild: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Nya fall av ebola i Kongo-Kinshasa

ANNONS

Nya fall av ebola rapporteras från nordvästra delen av Kongo-Kinshasa. Resultatet kommer några veckor innan man skulle ha förklarat att den dödliga och mycket smittsamma sjukdomen inte längre sprids i sedan tidigare drabbade östliga delar av landet.

Hälsominister Eteni Longondo säger att fyra personer redan har dött av ebola i regionen Mbandaka. Provresultat från det nationella institutet för biomedicinsk forskning bekräftar att dödsfallen orsakats av ebola.

– Vi skickar medicin och vaccin inom kort till regionen, säger Longondo som själv ska besöka området i slutet av veckan.

Mbandaka är provinshuvudstad i provinsen Équateur, miljonstaden är dessutom en viktig transportknut utefter Kongofloden.

ANNONS

– Provinsen har redan drabbats av ebola i maj och juli 2018, så den vet hur den ska agera, säger Longondo.

Ebolaepidemin har krävt omkring 2 300 liv i östra delen av landet sedan utbrottet augusti 2018.

Rättad: I en tidigare version angavs fel geografisk plats för ett av utbrotten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS