USA:s FN-ambassadör i samtal med Kinas biträdande FN-ambassadör Wu Haitao inför mötet i FN:s säkerhetsråd på fredagen.
USA:s FN-ambassadör i samtal med Kinas biträdande FN-ambassadör Wu Haitao inför mötet i FN:s säkerhetsråd på fredagen.

Nya FN-sanktioner – nordkoreaner skickas hem

FN:s säkerhetsråd inför i ett enigt beslut ytterligare omfattande sanktioner mot Nordkorea med anledning av landets senaste test av en interkontinental robot. Bland annat ska ett förbud införas mot nordkoreaner att arbeta utomlands.

ANNONS
|

Sanktionerna kommer att stoppa 75 procent av exporten av bensin, diesel och andra raffinerade oljeprodukter till den slutna enpartistaten. Dessutom införs ett tak på hur mycket råolja som får exporteras till Nordkorea. Omkring 90 procent av bränsleexporten stryps därmed till det av sanktioner redan hårt tyngda landet.

Nordkoreaner kommer också fortsatt att förbjudas att ta arbete utomlands. Men från och med nu kommer även de som redan jobbar utomlands skickats tillbaka till Nordkorea – det ska vara gjort senast i slutet av 2019, meddelar USA:s FN-sändebud Nikki Haley.

Tiotusentals nordkoreaner arbetar i grannländerna Kina och Ryssland. Enligt FN hamnar deras löner i regimens fickor, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Fredagens beslut om sanktioner mot Nordkorea är det tredje som tas av FN:s säkerhetsråd i år. Det kommer som ett svar på Pyongyangs senaste robottest av en ny typ av interkontinental ballistisk robot den 28 november, som landet hävdar kan nå hela USA:s fastland. Roboten, den kraftfullaste Nordkorea hittills har testat, slog ned i Japanska havet, inom den japanska ekonomiska zonen.

TT
Fakta: Nordkorea

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna har FN:s säkerhetsråd klubbat nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang samt både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest i början av september, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS