Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. Arkivbild. Bild: Bertrand Guay/AP/TT

Nya franska strejker på tisdag

Den franska regeringens plan att höja pensionsåldern från 62 år till 64 är inte längre förhandlingsbar, säger premiärminister Élisabeth Borne. Fackföreningar svarar med nya masstrejker på tisdag.

ANNONS

Bornes ord i en radiointervju på söndagen har retat upp redan ilskna politiska motståndare och fackföreningar. På tisdag planerar de nya massprotester och strejker, och hoppas att det då ska bli lika stor uppslutning som den 19 januari, när över en miljon gick ut på gatorna i demonstrationståg.

Transportminister Clément Beaune varnar för stora störningar i lokaltrafiken i hela landet. Han betonar dock att protesterna inte får regeringen att backa.

– Att böja sig som en vindflöjel leder ingenvart, säger han.

Att höja pensionsåldern är en del av ett reformpaket och motiveras med att hela pensionssystemet annars kan kollapsa.

– Vårt mål är att försäkra att vi år 2030 har ett system i ekonomisk balans. Det här är kompromissen vi lagt fram efter att ha lyssnat på arbetsgivarorganisationer och fackföreningar, säger Borne i radiointervjun.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS