En journalist dödades under kravallerna i Londonderry på skärtorsdagen. Arkivbild.
En journalist dödades under kravallerna i Londonderry på skärtorsdagen. Arkivbild.

Kvinna gripen efter mord på journalist

En 57-årig kvinna har gripits med anledning av dödsskjutningen av journalisten Lyra McKee under kravallerna i Nordirland förra veckan. Gruppen Nya IRA har tagit på sig skulden och bett om ursäkt för dödsskjutningen.

ANNONS
|

Gripandet av kvinnan gjordes med hänvisning till terrorlagar, meddelar polisen.

Nya IRA säger i ett uttalande att man "erbjuder sin djupaste och uppriktigaste ursäkt till Lyra McKees partner, familj och vänner för hennes död".

McKee blev skjuten medan hon bevakade kravallerna i Londonderry på skärtorsdagskvällen. Nya IRA hävdar i uttalandet till The Irish News att hon dödades under en attack mot "fientliga styrkor" och anklagar polisen för att ha provocerat fram kravallerna som ledde till hennes död.

"Under attacken mot fienden dödades Lyra McKee tragiskt medan hon stod vid sidan av de fientliga styrkorna", hette det.

ANNONS

Nya IRA är en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA) och har tidigare pekats ut av polisen som ansvariga för skottlossningen. Två män greps efter upploppen, men släpptes senare.

"Mordet på Lyra var en attack mot alla människor i det här samhället, en attack mot freden och demokratin", sade samtliga sex partier i Nordirland i ett uttalande efter händelsen.

TT-AFP

ANNONS