Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Spaniens tillfällige premiärminister Pedro Sánchez uppmanade det spanska parlamentet att stötta hans förslag för att landet inte ska hamna i ett låst politiskt läge och tvingas till nyval. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Nya tag för nedröstad Sánchez i Spanien

Spanien kan fortfarande få sin mest vänsterorienterade regering sedan landet återgick till demokrati. Premiärminister Pedro Sánchez, som hade hoppats få ihop en koalition med vänsterpartiet Podemos, förlorade i den första omröstningen.
Senare i veckan får han en ny chans.

Spanska kongressen gav på tisdagen i en första omröstning inte stöd åt den tillfällige premiärministern Pedro Sánchez, som behövde en absolut majoritet för att få bilda regering. Resultatet var väntat.

Tonläget under slutdebatten i kongressen och i de senaste dagarnas förhandlingar mellan Sánchez socialdemokratiska Socialistparti (PSOE) och vänsterpartiet Podemos har stundtals varit högt. Podemos, som Sánchez hoppas bilda sin vänsterallians med, meddelade redan innan omröstningen att de inte planerade att rösta för den sittande premiärministern. Alla partiets representanter utom en lade ner sin röst. Men Podemos sade samtidigt att de fortsätter förhandlingarna om att bilda en koalition.

Diskussionerna tros handla om hur mycket makt Podemos kan få i form av ministerposter.

Enda vägen

PSOE, som styrts allt mer vänsterut under Sánchez, blev störst i nyvalet i Spanien i april, men behövde stöd för att regera. Därefter har flera månader av förhandlingar följt med vänsterpartiet Podemos. Tillsammans har partierna 165 av de 350 mandaten i parlamentet – inte en majoritet, men så pass stor andel att man kan skrapa ihop stödröster.

Egentligen fanns inga andra alternativ för Sánchez än att söka sig till Podemos för stöd, säger Spanienkännaren Jakob Lewander på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), trots att det finns en majoritetslösning med mitten-högerpartiet Ciudadanos.

-Det är ingenting som egentligen har varit aktuellt. Ciudadanos gick till val på att inte stödja en socialistisk regering. Dessutom är man oense i Katalonienfrågan, säger Lewander.

Krävde ministerpost

Till en början satte Podemos ledare, den erkänt skicklige debattören Pablo Iglesias, som ultimatum att hans parti skulle få ministerposter i en Sánchezledd regering och att han själv skulle ingå i densamma. Men PSOE anser att han vore en alltför kontroversiell regeringsmedlem.

Sánchez hoppades snarare kunna skapa en lösning lik den i Portugal, där det socialdemokratiska partiet ensamt regerar, men med parlamentariskt stöd från två partier längre vänsterut.

I slutet av förra veckan släppte Pablo Iglesias kravet om att själv sitta med i en regering och det sågs av många som en vändpunkt.

Flyttat mot mitten

Pedro Sánchez har varit tydlig med att han vill satsa på jobb, utbildning och ett hållbart pensionssystem.

De båda partierna möts i den ekonomiska politiken, även om Podemos har lägre tolerans för EU:s svångremspolitik. I takt med att Podemos några år gick starkt framåt har deras politik förändrats, säger Jakob Lewander.

-Partiet blir mer och mer en del av det politiska systemet och har blivit något mer moderat.

I frågan om katalanskt självstyre är de båda partierna dock inte överens. Podemos stödjer idén om en folkomröstning, medan Sánchez tagit en mer traditionell linje.

Nyval i höst?

Senare i veckan, sannolikt på torsdag, får Pedro Sánchez en ny chans att bilda regering, när kongressen på nytt ska rösta. Då krävs inte en absolut majoritet, utan det räcker med en enkel majoritet. Bedömare tror att Sánchez kommer att lyckas att få med sig Podemos i båten och skapa en vänsterkoalition, med stöd av Baskiska nationalistpartiet och några fler små, regionala partier.

Sánchez enda hopp att kunna bilda regering utan Podemos vore om det konservativa Folkpartiet (PP) lade ned sina röster. Men det kommer sannolikt inte att hända, bland annat för att Sánchez motsatte sig att göra detsamma när rollerna var omvända 2016.

Lyckas Sánchez inte bilda regering väntar det fjärde nyvalet på lika många år, något få önskar. Kanske allra minst Podemos, som förlorade en fjärdedel av sina platser i parlamentet vid det senast nyvalet.

Moa Kärnstrand/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Podemos partiledare Pablo Iglesias sade under måndagens debatt i parlamentet att hans parti inte tänkte acceptera några "dekorativa" ministerposter i en Sánchezledd regering.. Bild: Paul White/AP/TT

Det socialdemokratiska Socialistpartiet (PSOE) tog över styret av Spanien i juni 2018, sedan det konservativa Folkpartiet (PP) tvingats lämna makten i efterdyningarna av en korruptionsaffär.

I början av 2019 tvingades premiärminister Pedro Sánchez utlysa nyval sedan regeringen misslyckats med att få budgeten antagen efter motstånd från två katalanska partier. Detta var i sin tur en följd av motsättningarna mellan Madrid och regionstyret i Barcelona som driver på för att Katalonien ska bli en självständig stat.

Spanien saknar tradition av koalitionsregeringar. Man har inte haft någon sådan sedan övergången till demokrati 1977.

Misslyckas Pedro Sánchez med sin regeringsbildning så sker omval sannolikt 10 november. Lyckas han så kommer hans nya regering att få hantera frågor som en ekonomi som är långt ifrån återhämtad, hög arbetslöshet och frågan om Kataloniens självständighetskrav samt en intensiv politisk spänning från en mycket skeptisk opposition.

Källa: AFP, Utrikespolitiska institutet/Landguiden m fl