Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irakiska armésoldater samlade för att fira sin framryckning mot Islamiska staten (IS) i Mosuls gamla stad.

Nya utmaningar väntar i Mosul

Glädjen är stor efter att Iraks näst största stad Mosul befriats från den Islamiska staten (IS). Men att bygga upp staden igen och återskapa säkerheten och stabiliteten i området innebär en stor utmaning för den irakiska regeringen, enligt experter.

Även om terrorgruppen officiellt är besegrad finns troligen IS-medlemmar kvar i staden, som de irakiska säkerhetsstyrkorna kommer att fortsätta att leta efter.

- Förmodligen har en hel del smugit in sig bland den civila befolkningen, säger Thair Ismael, Irakkännare på Olof Palmes internationella center i Stockholm.

Flera utmaningar

Förödelsen i Mosul är stor efter den drygt åtta månader långa militärinsatsen. En utmaning för den irakiska regeringen är att återuppbygga staden, säger Ismael. Han har själv släktingar i Mosul och känslorna hos dem är blandade efter befrielsen.

- Å ena sidan är det en stor glädje att man fått bort IS. Å andra sidan finns rädslan för framtiden och säkerheten kvar.

Till svårigheterna framöver hör att trygga säkerheten för invånarna och skapa politisk stabilitet i området. Mosuls befolkning domineras av sunniaraber, men bebos också av kurder.

- Jag ser inte ljust på framtiden. Jag ser på tecken på en framtida kamp om dominans, säger Thair Ismael till TT.

IS roll överspelad

Islamiska staten har däremot spelat ut sin roll i området, och även i resten av Irak, anser Per Jönsson, Mellanösternanalytikern på Utrikespolitiska institutet.

- IS i Irak är tämligen överspelad som militär organisation, säger han.

Att IS har besegrats i Mosul är en stor framgång för Irak, enligt Jönsson. Men frågan är hur lång tid kriget mot IS tar i Syrien.

- Där har de fortfarande lite av en tillflyktsort, och flera hållpunkter längs Eufrat. Det beror lite på Trump och Putin. Om de kan samarbeta är det förmodligen slut ganska snart i Syrien också.