Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s förre president Barack Obama talade i Johannesburg i Sydafrika under tisdagen.

Obama varnar för "märkliga och osäkra tider"

I ett tal i Johannesburg i Sydafrika varnar USA:s ex-president Barack Obama för att "rädslan och förbittringens politik" nu sprider sig i världen. Talet hölls dagen efter Donald Trumps och Vladimir Putins omvittnade toppmöte.

Barack Obama befinner sig i Johannesburg för att delta i firandet av den nu avlidne sydafrikanske nationalhjälten Nelson Mandelas 100-årsdag, som infaller på onsdagen.

Under tisdagens tal valde Obama på sedvanligt manér att inte nämna sin efterträdare på presidentposten vid namn, eller kritisera honom i direkta ordalag.

Ex-presidenten talade dock om att "rädsla och förbittring" och "maktpolitik" nu karaktäriserar det politiska landskapet i världen, och att världsledare ignorerar fakta och ljuger "fullkomligt skamlöst".

- Med tanke på de märkliga och osäkra tider som nu råder, och de många förbryllande och oroväckande rubrikerna i medierna, tror jag att det vore nyttigt att ta ett steg tillbaka och skaffa sig lite perspektiv, sade Obama, och fortsatte:

- Det är delvis på grund av regeringars och mäktiga eliters misslyckanden som vi nu ser världen återvända till ett äldre, farligare, mer brutalt sätt att göra affärer.

Vidare kritiserade Obama klimatskeptiker, nationalism och okontrollerad kapitalism.

- Man måste tro på fakta, annars finns ingen grund för samarbete. Jag kan inte hitta en gemensam grund med någon som påstår att klimatförändringar inte inträffar, sade han.