'Vi kommer aldrig att glömma' står det vid en minnesplats som uppförts efter det att kvarlevorna av hundratals barn upptäckts vid en före detta internatskola för ursprungsbefolkningen i Kanada. Nu uppges fler omärkta gravar ha hittats. Akivbild.
"Vi kommer aldrig att glömma" står det vid en minnesplats som uppförts efter det att kvarlevorna av hundratals barn upptäckts vid en före detta internatskola för ursprungsbefolkningen i Kanada. Nu uppges fler omärkta gravar ha hittats. Akivbild. Bild: Jonathan Hayward/AP/TT

Omärkta gravar upptäckta vid skola i Kanada

Fler än 750 omärkta gravar har hittats vid en tidigare internatskola för ursprungsbefolkningen i Saskatchewan i Kanada. Fyndet kommer kort efter det att Kanada skakats av en liknande upptäckt.

ANNONS

Den numera nedlagda internatskolan drevs tidigare av katolska kyrkan. Det är oklart hur många av dem som är begravda på platsen som är barn. Federation of Sovereign Indigenous Nations (FSIN), som representerar ursprungsbefolkningen, beskriver fyndet som fruktansvärt och chockerande.

Nyligen upptäcktes kvarlevorna av 215 barn på mark tillhörande en före detta katolsk internatskola för ursprungsbefolkningen i British Columbia. Det sände chockvågor genom det kanadensiska samhället – som konfronterades med de övergrepp som ursprungsbefolkningen har utsatts för.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att båda fynden är en skamlig påminnelse om den systematiska rasism, diskriminering och orättvisa som ursprungsbefolkningen utsatts för – och fortsätter att utsättas för – i det här landet.

ANNONS

– Tillsammans måste vi erkänna att det här är sant, lära av vårt förflutna och förenade gå mot försoning, så att vi kan bygga en bättre framtid, sade han.

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS