Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Aleksej Nikolskij/Kreml via AP/TT

Omröstning om Putins reformpaket den 1 juli

ANNONS

Folkomröstningen om president Vladimir Putins konstitutionella reformpaket ska hållas den 1 juli, meddelar den ryske ledaren, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Grundlagsförändringarna, som fått klartecken i parlamentets båda kammare samt av författningsdomstolen, skulle resultera i att Putin har möjlighet att stanna kvar vid makten till 2036. Detta då han skulle få rätt att kandidera för ytterligare två mandatperioder

Lagändringen syftar till att omfördela maktbalansen i den ryska toppen och att presidentämbetets omfattande befogenheter ska spridas mellan flera organ. Enligt kritiker är det egentliga syftet dock att permanenta Putins rådande styre.

Folkomröstningen skulle ha hållits den 22 april, men sköts upp på grund av coronapandemin.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS