Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i Caracas röstar i oppositionens informella folkomröstning. Texten på valurnan lyder: "Folket bestämmer."

Oppositionens omröstning "ett vågspel"

I Venezuela ordnar oppositionen en symbolisk omröstning för att sätta press på president Nicolás Maduro. Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier, beskriver strategin som "ett vågspel".

Tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, öppnade den politiska oppositionens omkring 2 000 informella vallokaler runt om i Venezuela. Folkomröstningen har inte sanktionerats av landets valmyndighet utan är i stället ett försök att sätta press på president Nicolás Maduro genom att åskådliggöra folkligt missnöje. I huvudstaden Caracas köade tusentals för att avlägga sina röster.

- Vi kan inte få tag på mediciner och varje dag finns det mindre mat i landet. Och de vill bara hålla sig kvar vid makten. Vi röstar för att få bort dem, sade 49-åriga Tibisay Mendez.

Den fråga venezolanerna ombeds ta ställning till i söndagens symboliska referendum är samma som president Maduro planerar att ställa i en officiell folkomröstning den 30 juli: om en särskild grundlagsförsamling ska tillsättas. Församlingen skulle ha mandat att skriva om landets konstitution och upplösa statliga institutioner. Oppositionen menar att Maduro försöker stärka sin egen makt och för landet närmare diktatur.

Gjort sig en otjänst

Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, kallar oppositionens folkomröstning för "lite av ett vågspel".

- Skulle det visa sig att 15 miljoner människor nu går ut och lägger sin röst, vilket ganska otroligt, då blir det kraftig manifestation. Men jag tror att oppositionen gjort sig själv en otjänst. Allt annat än ett väldigt tydligt resultat kan också användas av regeringen, säger han till TT.

Det lokala opinionsundersökningsinstitutet Digianalisis uppskattar att 10,5 miljoner människor – en majoritet av Venezuelas 19 miljoner röstberättigade – kommer att delta.

- Inte ens tio miljoner deltagare vore ett övertygande resultat för oppositionen. Det är i och för sig mycket men öppnar ju för att regimen säger: ”vi är 30 miljoner här i Venezuela", säger Fredrik Uggla.

Presidenten själv anser att folkomröstningen är olaglig och har uppmanat sina anhängare att bojkotta initiativet. Han har samtidigt uppmanat de som planerar att delta att göra det på ett "fridfullt sätt".

Maduro impopulär

Fredrik Uggla menar att folkomröstningen i själva verket är mer av en namninsamling och ställer sig frågande till hur den kan förändra det låsta läget i landet.

- Att Maduro är impopulär vet man redan. Oppositionen vann parlamentsvalen 2015 stort, de senaste valen som hållits i Venezuela, säger han.

TT: Hur ska Maduro vinna den grundlagsomröstning han utlyst till den 30 juli om han är så impopulär?

- Man har skapat ett valsystem som regimen kan kontrollera. Det är inte "en man, en röst" utan sker genom kommunala valkretsar med delegater och särskilt utsedda ledamöter från bland annat fackföreningar och ursprungsbefolkningen. Det öppnar för en hög grad av manipulation, säger Fredrik Uggla.

Två ska ha dödats

Söndagens protestomröstning stöds av såväl den katolska kyrkan som De amerikanska staternas organisation (OAS). För att ge aktionen ytterligare legitimitet har oppositionen bjudit in fem före detta Latinamerikanska ledare för att agera valobservatörer.

Enligt uppgifter från oppositionen sköts två personer ihjäl och ytterligare fyra skadades i en attack mot en vallokal i en förort till Caracas. Talespersonen Carlos Ocariz beskrev gärningsmännen som "paramilitära". Åklagare uppgav å sin sida att en person har dödats och tre skadats.

Resultatet från den symboliska folkomröstningen väntas komma tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid.