Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Arkivbild.

Orbán vädjar till EPP med halv ursäkt

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har skrivit ett vädjande brev till sina partiledarkollegor i EU-parlamentsgruppen EPP – däribland Moderaternas Ulf Kristersson. Han ber kollegorna att ompröva kravet på att Fidesz ska uteslutas, men avfärdar kritiken som riktas mot partiet.

I brevet till sin svenska kollega Ulf Kristersson (M), som TT har tagit del av, skriver den ungerske premiärministern att det "inte är någon hemlighet" att partierna är djupt oeniga i ett antal frågor. Han pekar då på invandring, "bevarandet av kristen kultur" och "Europas framtid".

"Det är inte heller någon hemlighet att vi inte vill byta hållning i de här frågorna", fortsätter Orbán.

"Jag vill också understryka, med all respekt, att påståenden att det finns en skillnad mellan Sverige och Ungern när det gäller demokratins beskaffenhet och respekt för europeiska värderingar är orättvisa och grundlösa."

Vill vara kvar

Med detta sagt anser Viktor Orbán inte att skillnaderna är så stora att Fidesz bör uteslutas ur EPP. Han ber att kravet på att partiet ska tvingas bort ska omprövas.

Likadana brev uppges ha skickats till samtliga 13 konservativa och kristdemokratiska partier i gruppen som ställt sig bakom kravet på uteslutning. Bland dem finns också svenska Kristdemokraterna.

Tidigare denna månad använde den ungerske premiärministern uttrycket "nyttiga idioter" för att beskriva vissa av sina europeiska partiledarkollegor i en tidningsintervju. Han anklagade dem samtidigt för att gå vänsterns och liberalernas ärenden inför valet till EU-parlamentet i maj. Här väljer Orbán att be om ursäkt – "om ni uppfattade mitt citat som personligt kränkande".

Förslaget om uteslutning – som än så länge bara har stöd av en minoritet i EPP – ska diskuteras under ett möte i nästa vecka.

Stötande affischer

Orbáns syn på bland annat migration och relationerna till Ryssland har i flera år ifrågasatts av de mer moderata partierna inom EPP. Men den utlösande faktorn bakom kravet på att utesluta Fidesz ur EPP var en affischkampanj inför valet till EU-parlamentet där kommissionsordförande Jean-Claude Juncker syns på bild med den oppositionelle ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros. Budskapet i kampanjen var att de ingår i en sammansvärjning för att släppa in mängder av muslimska migranter i Europa.

Affischerna med Juncker och Soros har sedan dess plockats ned.

Rättad: I en tidigare version framstod det felaktigt som att ett beslut om uteslutning redan hade fattats.