Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Recep Tayyip Erdogan lägger sin röst i Istanbul i Turkiet, som höll lokalval på söndagen.

Ordkrig om makten i Istanbul

Två kandidater utropar sig som segrare i Istanbul – en av prestigestäderna i Turkiets lokalval. Både president Erdogans partikamrat och oppositionella CHP:s företrädare menar att de vunnit.

Medan rösterna fortfarande räknades i det mycket jämna valet i Istanbul gick oppositionens största kandidat Ekrem Imamoglu ut med att CHP hade segrat:

- Jag vet att vi har vunnit i Istanbul. Det står helt klart, säger CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu, enligt Reuters.

Tidigare under kvällen hade president Recep Tayyip Erdogans partikamrat Binali Yildirim utropat sig själv till segrare.

- Vi har vunnit valet i Istanbul. Vi tackar Istanbuls invånare för det mandat de gett oss, säger Binali Yildirim, enligt nyhetsbyrån AFP.

Mycket prestige står på spel för Erdogan i Turkiets lokalval.

Erdogans konservativt islamistiska AKP har vunnit vartenda val sedan det kom till makten 2002. Mycket tack vare en ekonomisk framgångsvåg.

Men nu har den turkiska ekonomin stora problem. Inflationen är hög liksom arbetslösheten och fjolårets valutakris, då liran tappade mer än 30 procent av sitt värde, har resulterat i negativ tillväxt.

- Valet är en indikator på regeringspartiets förmåga att bibehålla sin makt och popularitet, trots exempelvis de ekonomiska svårigheterna, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Tajta lopp i storstäderna

Ett stort test blir storstäderna Istanbul, Ankara, Adana och Bursa, menar Levin.

Och när en stor del av rösterna var räknade på söndagskvällen var det fortfarande tajta lopp i storstäderna.

I Ankara ledde CHP knappt när rösträkningen närmade sig sitt slut.

En särskild prestigeförlust för Erdogan vore ett nederlag i Istanbul, eftersom det var där presidenten påbörjade sin politiska bana som borgmästare.

- Det är viktigt för Erdogan att visa att han fortfarande kan vinna och att han kan göra det i de stora städer där AKP brukar vinna. En förlust skulle öppna en spricka i rustningen och skulle leda till att Erdogan framstår som sårbar, säger Levin.

Edogan har själv kampanjat intensivt inför söndagens val, och hans budskap har varit att landets dåliga ekonomi är ett resultat av angrepp från västvärlden.

- Syftet bakom dessa tilltagande attacker mot vårt land inför valen, är att stoppa framväxandet av ett stort och starkt Turkiet, sade presidenten på ett av de sex valmöten han höll i Istanbul dagen före valet enligt nyhetsbyrån Reuters.

I år samarbetar AKP med ultranationalistiska MHP i vissa av de större städerna.

Viktiga för legitimiteten

Erdogan har kritiserats för sitt allt mer hårdföra styre, där meningsmotståndare demoniserats, motarbetats och fängslats. Men valen spelar fortfarande stor roll för regeringspartiet, enligt Paul Levin.

- Nu är Turkiet mer eller mindre en fullfjädrad auktoritär stat, där den mesta makten är samlad i presidentens händer. Men som i många auktoritära länder får man legitimitet delvis genom att man med visst fog kan säga sig representera majoriteten.

- Blir det alltför tydligt att man regelrätt fuskar eller stänger ner stora partier förlorar man legitimitet och det är skadligt för partiet, säger Paul Levin.

Drygt 57 miljoner människor var röstberättigade i lokalvalen. Vallokalerna stängde klockan 19 svensk tid och någon timma in på måndagsdygnet bör preliminära resultat vara klara.