Ordkrig om nervgift trappas upp

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftar att nervgift använts mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

ANNONS
|

OPCW har utrett förgiftningen på uppdrag av den brittiska regeringen, som anklagar Ryssland för att ligga bakom.

Organisationen namnger inte giftet, som Storbritannien hävdat är Novitjok som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 80-talen. De fyra laboratorierna som utfört testerna fastställer dock att substansen är ovanligt ren, vilket stödjer den brittiska regeringens uppfattning om att en stat varit inblandad.

Vill ej ha rysk hjälp

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att det är uppenbart att Ryssland ligger bakom nervgiftattacken.

- Det kan nu inte finnas någon tvekan om vad som användes och det finns ingen alternativ förklaring till vem som var ansvarig, sade Johnson efter att OPWC:s resultat offentliggjorts.

ANNONS

Han anser att bara Ryssland har medlen och motiven och har en historia av attacker mot tidigare spioner.

Julia Skripal skrevs tidigare i veckan ut från det sjukhus där hon vårdats sedan attacken i Salisbury i början av mars, och har förts till en säker plats. Hennes pappa är fortfarande inlagd. I onsdags meddelade den 33-årige ryskan att hon i nuläget inte är intresserad av den hjälp som Rysslands ambassad i London har erbjudit.

Storbritannien har begärt att FN:s säkerhetsråd kallar till möte för att diskutera OPCW:s rapport.

Ryssland förnekar inblandning i giftattacken och accepterar inte slutsatserna i rapporten – i alla fall inte förrän ryska experter får tillgång till de prover som tagits.

"Hålls mot sin vilja"

- Det finns överhuvudtaget ingen information om hur, från vem och under vilka förhållanden dessa prover tagits. Dessa slutsatser väcker frågor bland ryska experter och kräver, förstås, ytterligare detaljerade analyser, säger det ryska utrikesdepartementet talesperson Maria Zacharova.

Zacharova säger också att hon befarar att Julia Skripal hålls mot sin vilja av Storbritannien.

- Vi har all anledning att tro att det kan vara fråga om ett medvetet tvångskvarhållande av en rysk medborgare, säger hon och tillägger att det också kan röra sig om att personen tvingats att göra ett falskt uttalande.

ANNONS

Attacken i Salisbury har lett till bottenfrusna relationer mellan London och Moskva.

TT-AFP
ANNONS