Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Orkanen Irma – en av de kraftigaste någonsin

Puerto Rico och den amerikanska delstaten Florida har utlyst undantagstillstånd i väntan på det kraftiga ovädret Irmas framfart. Orkanvarningar har utfärdats i flera delar av Karibien. Orkanen klassas nu som en kategori 5-orkan och är den farligaste orkanen någonsin, enligt National Hurricane Center.

Irma har uppgraderats till en extremt farlig orkan av kategori 5 på en femgradig skala, enligt National weather service. Orkanens vindar uppmäter nu 80 sekundmeter. Enligt National Hurricane Center är orkanen den kraftigaste de uppmätt i Atlanten kring Karibiska havet och Mexikanska golfen. 

Orkanen är i nuläget kraftigare än orkanen Katrina som orsakade massiv förstörelse i New Orleans för 12 år sedan. Enligt Philip Klotzbach, meteorolog och orkanexpert vid Colorado State University, har endast sex andra orkaner varit starkare över Atlanten. 

Irma klassas nu som "extremt farlig", uppger AFP.

Meterhöga vågor och jordskred väntas

Puerto Rico och den amerikanska delstaten Florida har utlyst undantagstillstånd. Orkanvarningar har även utfärdats för Antigua och Barbuda, Anguilla, Montserrat, St. Kitts och Nevis, St. Martin, Saba, St. Eustatius samt St. Maarten och St. Barts.

Farhågorna är att Irma släpper loss uppåt 25 centimeter regn och vågor på uppemot 7 meter, orsakar ler- och jordsked och kraftfulla översvämningar.

– Vi betraktar Irma som en mycket betydande händelse, säger Ronald Jackson, vid karibiska katastrofcentret på Barbados.

Beredskapen har också höjts i Puerto Rico, Vieques, Culebra, Brittiska och Amerikanska Jungfruöarna, Guadeloupe och Dominica.

Också de amerikanska delstaterna Georgia, South Carolina och North Carolina håller ett öga på Irma om ovädret viker norrut. I Puerto Rico har man ställt in undervisningen inom statliga skolsystemet och på universiteten under tisdagen. 

Undantagstillstånd i Florida

Floridas guvernör Rick Scott har utlyst undantagstillstånd i hela staten. 

– Här i Florida förbereder vi alltid för det värsta och hoppas på det bästa, och även om Irmas bana inte är helt känd för oss just nu, har vi inte råd att vara oförberedda, sa han i ett uttalande på måndagseftermiddagen, enligt CNN

Han förklarade vidare att åtgärden möjliggör för krispersonalen att kringgå byråkratin och snabbt agera i akuta lägen.